U utrci za predsjednika SDP-a: Antunović, Bandić, Picula i Milanović

NAKON 24. sjednice Glavnog odbora SDP-a objavljen je konačan popis kandidata za predsjednika stranke. To su Željka Antunović, Milan Bandić, Zoran Milanović i Tonino Picula. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina odustao je od kandidature.

Drugi zaključak Glavnog odbora je organiziranje razgovora kandidata s članovima i članicama stranke od danas do izborne konvencije 2. lipnja i to u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu. U suradnji s lokalnim organizacijama organizirat će ih glavni tajnik stranke Igor Dragovan. Dakle, javnog sučeljavanja neće biti zbog toga što, kako je rekao Dragovan, članice i članovi SDP-a između sebe biraju predsjednika. Ipak, postoji mogućnost da ti razgovori budu otvoreni za medije.

Na pitanje je li nedolazak Milana Bandića na sjednicu Glavnog odbora zbog maratona kojeg trči u Hercegovini podcjenjivanje tog tijela stranke, Dragovan je rekao da to ne bi tako nazvao jer je Bandić imao ranije dogovorene obaveze te se zbog toga ispričao.

Komadina: Nisam se kandidirao zato što se 2. lipnja ne održava Olimpijada, već izbori

Zlatko Komadina jučer je u SDP-ovu središnjicu u Zagrebu poslao pismo u kojem je obrazložio zbog čega odbija prijedloge SDP-ovih središnjica u Primorsko-goranskoj županiji, a koje su ga predložile za kandidaturu za predsjednika stranke.

"U nemogućnosti da se svakome od Vas koji ste me predložili za predsjednika SDP Hrvatske osobno zahvalim, dopustite mi da to učinim ovim pismom.

Neovisno o tome jeste li glasali za ili protiv prijedloga moje kandidature za predsjednika SDP-a, zahvaljujem Vam se jer ste dali svoj doprinos unutarstranačkoj demokraciji. Vaše je povjerenje za mene dodatni poticaj i motiv za daljnji doprinos jačanju socijaldemokracije.

Velika je čast biti predložen za predsjednika SDP Hrvatske, ali osobna ambicija je jedno, a interes stranke, prioriteti i okolnosti su drugo. Nekada doprinosite svojim sudjelovanjem, a nekada izostankom.

Posljednjih sam tjedana malo govorio, ali slušao i čuo čitav niz različitih razmišljanja. Želim da znate da je moja namjera bila časna. Htio sam da odluke o kandidatima za predsjednika stranke donosite na temelju onoga što smo činili i što jesmo, na temelju toga što Vi mislite da možemo biti, a ne na temelju bilo čijeg utjecaja.

Osobno smatram da nikako ne bi bilo dobro da svi mislimo isto. Pravo na različitost u stavovima, ali i jedinstvo te odgovornost u provođenju odluka stranačkih tijela i dogovorene procedure, najbolje opisuje SDP za koji se ja zalažem.

Svojom obvezom u izbornoj godini smatram prije svega davanje što većeg doprinosa pobjedi SDP-a. Želim dati svoj doprinos SDP-u kao potpredsjednik stranke, ali i kao župan, opravdati povjerenje članova stranke i građana Primorsko-goranske županije.

Vjerujem da sam pravilno procijenio i zbog toga se nadam da mi nećete zamjeriti na odluci da na Konvenciji ne sudjelujem kao kandidat već kao član. Smatram da ću na takav način olakšati odlučivanje delegatima Konvencije te doprinijeti jedinstvu SDP-a.

Jedinstvo stranke, pogotovo nakon Konvencije, je potrebna snaga za izbornu pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima. Delegati će odlučiti prema vlastitoj savjesti, procjeni i odgovornosti. Na nama je da poštujemo našu odluku!" - naveo je Komadina u svome pismu.

"Nisam se kandidirao iz vrlo jednostavnog razloga. 2. lipnja se ne održava Olimpijada, već izborna konvencija vodeće političke stranke u Hrvatskoj. Prema tome, sudjelovanje zbog političkog dojma nije pošteno zbog ostalih kolegica i kolega." - komentirao je Primorsko-goranski župan. 

Na pitanje da li je odustao od kandidature zato što misli da nema šanse uz ostale kandidate nije htio odgovoriti.

V.Š./A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara