U utrobi mrtvog kita pronađeno 1000 komada plastike

U utrobi mrtvog kita pronađeno 1000 komada plastike
Ilustracija (nije događaj opisan u članku): Epa

U BEŽIVOTNOM tijelu kita ulješure, koji se nasukao na obali Indonezije, pronađena je golema količina plastičnog otpada, piše The Guardian.

Zaposlenici nacionalnog parka Wakatobi pronašli su u ponedjeljak leš kita dugačkog 9,5 metara.

U želucu kita pronađeno je skoro 6 kilograma plastike. Ulješura je među ostalim progutala par japanki i 115 plastičnih čaša.

25 plastičnih vrećica i dvije japanke

„Mještani su se već okupili oko mrtve ulješure i počeli su komadati tijelo kita“, rekao je Heri Santoso, voditelj nacionalnog parka.

Santoso je kazao kako su znanstvenici organizacije World Wildlife Fund (WWF) i akademije nacionalnog parka Wakatobi u želucu kita pronašli 5,9 kilograma plastičnog otpada. U želucu ulješure tako su bile 4 plastične boce, 115 plastičnih čaša, 25 plastičnih vrećica, dvije japanke i drugi proizvodi od plastike.

„Mada ne možemo sa sigurnošću ustvrditi uzrok smrti, ovo na što smo naišli je stvarno užasavajuće“, rekla je biologinja Dwi Suprapti iz WWF-a.

To je opasno i za nas

Luhut Binsar Pandjaitan, indonezijski koordinirajući ministar pomorskih poslova, smatra kako bi ovo strašno otkriće sadržaja želuca kita trebalo osvijestiti javnost i potaknuti stanovništvo da što manje koristi plastične proizvode.

„Jako mi je teško zbog ovoga“, rekao je Pandjaitan, „Plastični otpad se vjerojatno nalazi i u tijelima drugih morskih životinja, što je opasno i za naš život.“

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara