U Zagrebu obilježen dan španjolskog jezika i kulture - Davoru Šukeru nagrada "Španjolska u Hrvatskoj"

Dan španjolskog jezika i kulture, koji se obilježava na Svjetski dan knjige i dan smrti španjolskog književnika Miguela de Cervantesa (1547.1616.), svečano je danas obilježen u rezidenciji španjolskog veleposlanika u Hrvatskoj Alvara Sebastiana de Ericea y Gomeza Aceba. Tom je prigodom španjolski veleposlanik hrvatskom sportašu Davoru Šukeru uručio nagradu "Španjolska u Hrvatskoj".

Riječ je o nagradi utemeljenoj prošle godine, koja se dodjeljuje pojedincima koji se istaknu na promicanju poznavanja Španjolske i njezine kulture kao i promicanju prijateljskih odnosa između Španjolske i Hrvatske.

Nagrada se sastoji od počasne diplome i slike, rada hrvatskog akademskog slikara Hrvoja Puškarića.

Šukeru je tu nagradu jednoglasno dodijelio Ocjenjivački sud, u sastavu Alvaro Sebastian de Erice y Gomez Acebo, kulturni ataše španjolskog veleposlanstva Victor Hugo Portillo i direktorica "Aule Cervantes", ustanove koja djeluje pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu i ima za cilj promicanje španjolskog jezika, Consuelo Elias.

Španjolski veleposlanik istaknuo je svoje poštovanje prema sportskim dosezima Davora Šukera, koji je, kako je rekao, "svojom otvorenošću, živahnošću i konstruktivnošću sve ovo vrijeme Hrvatsku i Španjolsku primicao jednu drugoj".

Davor Šuker tom je prigodom rekao kako je, igrajući nogomet u Španjolskoj, najviše prijatelja stekao u Sevilli i Madridu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine nagradu "Španjolska u Hrvatskoj" dobila je profesorica sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Silvana Luetić.

U nastavku svečanosti španjolski veleposlanik dodijelio je i diplome diplomatskom osoblju Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske koji su ostvarili zavidan uspjeh pri polaganju tečaja španjolskog jezika.

Na kraju veleposlanik je uručio i nagradu za promicanje španjolskog jezika i kulture dvjema studenticama s Odsjeka španjolskog jezika zagrebačkog Filozofskog fakulteta - Aleksandri Knol i Kristini Škrobot za predanu suradnju u aktivnostima i djelovanju pri "Auli Cervantes". Ta se nagrada sastoji od priznanja, knjiga, rječnika i vodiča.

Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donesena je na općoj konferenciji UNESCO-a, održanoj u Parizu 1995.

(Hina) xsdju ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara