U Zagrebu osnovan Savez Jugoslavena: Imamo pravo na očuvanje baštine Jugoslavije

Tekst: L.J.
Foto: Arhiva

NA INICIJATIVU članova koordinacijskog tijela Udruženja Naša Jugoslavija, u Zagrebu je 21. ožujka održan osnivački skup Saveza Jugoslavena. Cilj im je provođenje aktivnosti kojima će se omogućiti da se nacionalnost Jugoslaven uvrsti u red službeno priznatih nacija u svim zemljama nastalim na području nekadašnje SFRJ.

Ističu, nadalje, da kao Jugoslaveni imaju pravo na očuvanje identiteta, povijesne, umjetničke, jezične i književne baštine. Savez Jugoslavena u priopćenju navodi da će otvoriti javnu raspravu o pravima Jugoslavena i njihove aktivne uloge u izgradnji demokratskog društva.

Radit ćemo na zbližavanju ratom zavađenih nacija

Radi se, navode, o temama koje su niz godina u javnosti negativno predstavljane ili su postale tabu teme. Zadatak Saveza je ujedinjavanje svih Jugoslavena bez obzira na njihovo vjersko, političko, spolno ili bilo koje drugo opredjeljenje.

"Jugoslaveni se zalažu za međusobno razumijevanje, toleranciju i poštovanje osnovnih ljudskih prava na slobodu, javno izjašnjavanje i opredjeljenje", ističe se u priopćenju. Dodaju, također, kako je neophodno raditi na nadilaženju nacionalnih podjela, na približavanju ratom zavađenih naroda te na stvaranju prijateljskih odnosa.

"Govor nacionalističke mržnje mora biti zamijenjen jezikom ljubavi i pomirenja. Posebnu pažnju pritom treba posvetiti otvorenim razmjenama mišljenja o uzrocima nedavnih ratnih sukoba, a s ciljem njihove sveobuhvatne analize, što će dovesti do nadilaženja nesporazuma i uspostavljanja pomirenja", stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara