U Zagrebu se održava konferencija za mlade koji žele ostati u Hrvatskoj

U Zagrebu se održava konferencija za mlade koji žele ostati u Hrvatskoj

Foto: Mi ostajemo u Hrvatskoj

UPRAVO je u tijeku konferencija  “Mi ostajemo u Hrvatskoj”. Ova konferencija, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, peta je po redu u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Održava  se od 20. do 24. studenog u Zagrebu, a zamišljena je kao niz događaja poput okruglih stolova, debata i panel-rasprava u trajanju od četiri dana na kojima se raspravlja o aktualnim društvenim temama.

Prvi dan  konferencije  20.11. otvorili su uspješni doktori znanosti, poduzetnici i studenti događajem  Suprotiva Govori.  Teme motivacijskih govora, po uzoru na popularni TedTalk, bile su: vlastiti uspjeh, osobni i profesionalni razvoj u inozemstvu i Hrvatskoj, razlozi zbog kojeg su odlučili ostati u Hrvatskoj ili vratiti se u nju, a imaju za cilj potaknuti mlade na izvrsnost, poduzetnost i ostanak u Hrvatskoj.

Drugi dan konferencije, u utorak 21.11., bio je rezerviran za  okrugli stol "Mladi danas za sutra", a na njemu su sudjelovali:  državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – gospodin Marin Strmota, državni tajnik Ministarstva zdravstva – gospodin Tomislav Dulibić, saborska zastupnica i mlada poduzetnica - gospođa Ivana Ninčević - Lesandrić i novinarka Hrvatske Radiotelevizije - gospođa Sunčica Findak. 

Za njegova su se trajanja predstavili rezultati istraživanja u sklopu projekta Suprotiva i prijedlozi mjera za poboljšanje položaja mladih u Republici Hrvatskoj.   

U srijedu 22.11.,  održat će se  tribina  pod nazivom  "Hrvatska među nama"  na kojoj će sudjelovati Rene Medvešek, glumac, redatelj i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti, Maja Hrgović, književnica i pokretačica portala Arteist i Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti, kustos i muzeolog.

Poduzetništvo je rješenje za nezaposlenost  

Njome  se mladima želi omogućiti  da razgovaraju s uspješnim umjetnicima, kulturnim poduzetnicima i kulturnim djelatnicima te da zajedno razmotre  ne samo kratkoročna rješenja  nego i cjelovitu kulturnu viziju Hrvatske.  Tribina će se održati na adresi Hrvatskog školskog muzeja (Trg Hrvatske Republike 4) s početkom u 19 sati.

Četvrti dan  održat će se  business date: "Uzmi stvar u svoje ruke!"  u Tehnološkom parku Zagreb - TPZ na Velesajmu, paviljon 12, 1.kat, u 18 sati. 

SSMH  predlaže  poduzetništvo  kao rješenje nezaposlenosti, i to kroz četiri područja poduzetništva: OPG, IT, uspješne žene u poduzetništvu i hobi kao posao.  Neki od sudionika su: Goran Vrabec, direktor Volim ljuto, Tomislav Perko, putopisac, Ivona Zgrabljić, direktorica tvrtke Edukator kreator te Dragana Gučanin, direktorica i-Ways. Mladi će imati priliku informirati se o tome što je  Plavi ured  i  Razvojna agencija Zagreb.  Ostale sudionike možete doći poslušati i upoznati u četvrtak, 23. studenog.

"Premda u razvijenim zemljama vlada trend privatnog poduzetništva, u Hrvatskoj mladi još uvijek  čekaju da ih netko zaposli.  Ovim  business dateom  upoznat ćemo mlade s osnovama poduzetništva te im dati smjernice prvih koraka pri samozapošljavanju. Cilj nam je osvijestiti i ohrabriti mlade te im pružiti priliku  da upoznaju samozapošljavanje kao posao budućnosti." –  poručuju iz SSMH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara