U Zagrebu se ponavlja suđenje odvjetniku, policajcu i davatelju mita

U Zagrebu se ponavlja suđenje odvjetniku, policajcu i davatelju mita
Ilustracija: EPA

ZAGREBAČKI Županijski sud ponovno će suditi zamjeniku općinskog državnog odvjetnika, optuženiku koji ga je navodno potplatio te policijskom službeniku nakon što je Vrhovni sud ukinuo raniju oslobađajuću presudu.

Presuda je ukinuta nakon žalbe USKOK-a koji ih tereti za trgovanje utjecajem, zlouporabu položaja i davanje mita.

USKOK u optužnici tvrdi da je zamjenik općinskog državnog odvjetnika od trećeg optuženika primio "točno neutvrđeni iznos novca da bi utjecao da se ne pokrene kazneni postupak protiv njega bez obzira na stanje spisa".

Drugooptuženi policajac optužen je da je doznao za podnošenje kaznene prijave protiv trećeg optuženika i o tome ga obavijestio.

Navodno mu je otkrio stanje spisa, raspoloživu dokumentaciju i radnje koje će policija poduzeti čime je "osujetio pribavljanje vjerodostojnih podataka i obavijesti". U konačnici, općinsko državno odvjetništvo odbacilo je tu kaznenu prijavu.

Nedostaje cjelovit prikaz odlučnih dokaza

Vrhovni sud ocijenio je da u prvostupanjskoj presudi nedostaje cjelovit prikaz odlučnih dokaza, čime je dovedena u pitanje pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja.

"Dokaze koje je sud izveo tijekom postupka treba pažljivije analizirati. To se posebno odnosi na sadržaj telefonske komunikacije te intenciju uključenih osoba koja bi proizlazila iz onoga što je rečeno u tim razgovorima", izvijestio je Vrhovni sud.

Dodaju da će u ponovljenom postupku prvostupanjski sud pred potpuno izmijenjenim vijećem donijeti novu te na zakonu utemeljenu odluku. Novu presudu prvostupanjski sud mora savjesno i detaljno ocijeniti i obrazložiti sve potrebne dokaze, navode u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara