U ZOO-u u Bagdadu zbog straha od svinjske gripe ubili tri divlje svinje

U ZOO-u u Bagdadu zbog straha od svinjske gripe ubili tri divlje svinje

TIJEKOM vikenda su u zoološkom vrtu u Bagdadu, glavnom gradu Iraka, ubijene tri divlje svinje zbog straha od toga da bi se svinjska gripa mogla proširiti i na Irak. Činjenica da se kontroverzni virus H1N1 prenosi među ljudima nije spriječila bizarnu odluku o ubijanju životinja.

Ravnatelj bagdadskog zoološkog vrta rekao je kako je od povjerenstva nekolicine ministarstava dobio naredbu da ubije tri divlje svinje zbog straha da bi mogle proširiti svinjsku gripu.

"Ubijte ih ako baš hoćete"

Zanimljivo kod cijele priče je to što je iračko ministarstvo zdravstva savjetovalo da se svinje ne ubijaju. Glasnogovornik ministarstva jasno je rekao kako nema nikakve svrhe ubijati životinje, budući da se virus sada prenosi između ljudi.

"Rekli smo ministarstvu poljoprivrede da ubiju divlje svinje ako ih baš žele ubiti", rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Iraku općenito nema previše svinja, budući da islam zabranjuje konzumaciju svinjskog mesa zbog religijskih i sanitarnih razloga. Svinja se također smatra prljavom životinjom. U ruralnim područjima pak ima izvjestan broj divljih svinja.

Panika ili isprika?

Pitanje je je li odluka o ubijanju bagdadskih divljih svinja rezultat pojačane panike zbog virusa H1N1 ili je virus samo došao kao isprika za rješavanjem nepoželjnih životinja. Egipat je u subotu počeo s ubijanjem 250 tisuća svinja.

Svjetska zdravstvena organizacija već je rekla kako su mjere ubijanja svinja u nekim državama besmislene, budući da nije dokazano da se virus prenosi sa svinja na ljude. Uostalom, virus H1N1 samo nosi naziv virusa svinjske gripe, a radi se o kombinaciji virusa ljudske, svinjske i ptičje gripe.

U Iraku dosad nije potvrđen niti jedan slučaj zaraze virusom H1N1. Jedini slučajevi zaraze virusom na Bliskom istoku su kod tri Izraelca koji su se vratili iz posjeta Meksiku.

F.M.
Foto: AFP
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara