"Uber nije legalan": Butković najavio najjači udar na Uber, zabranit će im rad i oduzimati vozila

"Uber nije legalan": Butković najavio najjači udar na Uber, zabranit će im rad i oduzimati vozila

Foto: Hina

MINISTAR prometa Oleg Butković nakon jutrošnjeg sastanka s predstavnicima taksista iz cijele Hrvatske za Novu TV je izjavio kako tvrtka Taxi Cammeo u Splitu djeluje nelegalno, ali i to da Uber djeluje nelegalno na području cijele zemlje.

"Uber pa i Cammeo u Splitu rade nelegalno. I ovo što se događa u ovom trenutku nije u suglasnosti s pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske. Mi nastavljamo sa radom prometne inspekcije, ne samo u izricanju kazni nego i u oduzimanju vozila koje će krenuti ovih dana", ističe Butković.

Ministar smatra da Uber i Cammeo ne posjeduju dozvole za auto-taksi prijevoz predviđene Zakonom u cestovnom prijevozu. Kad će krenuti oduzimanje vozila nije precizirano, ali sudeći po ministrovim riječima to bi se trebalo dogoditi uskoro.

Uber: Sve radimo po zakonu

Na ministrove riječi brzo su odgovorili iz Ubera. Oni su nam poslali priopćenje u kojem naglašavaju da svi njihovi vozači posluju u skladu s zakonom.

"Uberova aplikacija u Hrvatskoj spaja korisnike s registriranim partnerima-vozačima koji vole pouzdanost usluge i jednostavnost opcije naručivanja vozila s provjerenim partnerima-vozačima u zajednicu koja se bitno razlikuje od taksi usluge, odnosno naši partner-vozači bave se iznajmljivanjem vozila s vozačem, a ne auto-taksi prijevozom. Želimo ponuditi lokalnom stanovništvu i turistima alternativnu opciju u području mobilnosti te smatramo kako konkurencija podiže kvalitetu usluge i donosi sigurnost što bi trebalo poticati, a ne ometati. 

Uberovi partneri-vozači posluju sukladno svim zakonima Republike Hrvatske, te su porezni obveznici Hrvatske gdje plaćaju sav porez na puni iznos svake vožnje.

Smatramo kako je potrebno što prije modernizirati postojeću regulativu sukladno preporukama Europske komisije koja zagovara razvoj ekonomije dijeljenja i novih poslovnih modela poput Ubera. Na tom predmetu surađujemo s predstavnicima iz više ministarstva te se nadamo, da će nakon Švedske, Estonije, Litve i Portugala i Hrvatska postati referentna država u području digitalne ekonomije i ekonomije dijeljenja", stoji u priopćenju Ubera.

Cvetojević: Ovaj slučaj pokazuje svu nemoć naše administracije

Za komentar smo pitali i poznatog poduzetnika Sašu Cvetojevića koji smatra da je potpuno besmisleno da se Uber, koji je prisutan na tržištu već godinu dana, sada odjednom stavlja izvan zakona. Cvetojević kaže da, ukoliko krše zakon, nisu ni trebali početi s radom.

"Mislim da situacija u kojoj ministar godinu dana nakon što je Uber došao kaže da je taj servis nelegalan pokazuje svu nemoć naše administracije i sav problem poslovanja u Hrvatskoj. Kolizije zakona, nejasnoće u odredbama i najviše nemogućnost onih koji pišu zakone da iste usklade s praksom i novim trendovima zorno pokazuju koliko je u Hrvatskoj teško poslovati. Ako je taj servis nelegalan, on je trebao biti nelegalan od prvoga dana. Ako Hrvatska ima želju omogućiti razvoj novih modela poslovanja, onda se u godinu dana moglo donijeti zakonsko rješenje koje bi to omogućilo", smatra Cvetojević.

"Ovo sad je najgore što se moglo dogoditi, da se tijekom Adventa u Zagrebu, kad je najveći broj turista koji koriste Uber zbog jednostavnosti i transparentnosti, krene policijskim i carinskim akcijama oduzimati vozila, izbacivati putnike i činiti općenito štetu turizmu. Dodatan problem je što gotovo 1000 ljudi posredno ili neposredno živi od vožnje Uberom, neki od njih su i uložili u nova vozila i sada bi sve to skupa moglo biti sankcionirano", smatra Cvetojević.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara