"Ubio sam čovjeka po zapovijedi Kruljca"

“JA SAM dobio zapovijed. Ja sam striktno po zapovijedi pucao u čovjeka” - priznao je 33-godišnji Tomislav Abramović, umirovljeni vojnik HV-a, potvrdivši optužbu suborca Želimira Dragičevića o ratnom zločinu u operaciji "Bljesak". 

Abramović je Novom listu potvrdio optužbe koje je njegov ratni suborac Dragičević iznio tjedniku Nacional. Podsjetimo, Dragičević je izjavio da je general Mladen Kruljac kao zapovjednik treće gardijske brigade, 2. svibnja tijekom oslobađanja Okučana, snajperistu Abramoviću naredio da puca u starijeg neneoružanog civila, što je ovaj i učinio.

"Ti nisi bio tamo kad sam ja pucao u tog čovjeka! I on nije imao 60 ili 70 godina, kako si rekao u Nacionalu, nego 50 ili 55. Zašto sve to? Sad si se spleo s Prkačinom, i to to je to. Šta me je..š!? Prošlo je sedam, osam godina, što sad hoćeš!?" - dramatično je Abramović govorio Dragičeviću u neugodnom telefonskom razgovoru.

Abramović, zidar iz Feričanaca u Slavoniji, od sredine srpnja 1991., kada je pobjegao iz JNA, pa sve do oslobođenja neprekidno je bio vojnik HV-a.

"Ja sam postupao po zapovijedi. Da nisam možda bi ja "legao"." - kazao je Abramović.

Tijekom telefonskog razgovora izrazio je kajanje te nekoliko puta ponovio da je postupao po zapovijedi.

Abramović se smatra žrtvom obračuna Ante Prkačina i generala Mladena Kruljca. Priznao je da su ga prije destak dana posjetili Dragićević i Prkačin, zahtjevajući da potpiše izjavu da je pucao u čovjeka. Tvrdi da je odbio staviti svoj potpis, a da je onaj objavljen u Nacionalu krivotvoren.

Dragičević je potvrdio da je bio u Ferinčancima, i da je s njim bio Prkačin, ali tvrdi da je Abramović potpisao priznanje ubojstva.

Ante Prkačin jučer je za Radio 101 izjavio da ne treba spekulirati što je tko kome rekao, već ispitati je li se zločin uistinu i dogodio.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić potvrdio je  da je Državno odvjetništvo 19. srpnja zaprimilo podnesak protiv generala Mladena Kruljca, kojega bivši pripadnik 3. gardijske brigade Želimir Dragičević tereti za ratni zločin protiv civilne osobe u vrijeme operacije "Bljesak".

(Foto: Novi list)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara