Ubojstva "neće zaustaviti hrvatski put u EU"

Ubojstva "neće zaustaviti hrvatski put u EU"

NEDAVNA UBOJSTVA neće spriječiti niti usporiti ulazak Hrvatske u Europsku Uniju, zaključak je većine sugovornika u večerašnjoj emisiji Otvoreno.

Davor Božinović, državni tajnik za eurointegracije pri Ministarstvu vanjskih poslova, je rekao kako Europa "razumije Hrvatsku" te da unatoč suprotnim špekulacijama valja računati kako je EU po pitanju pristupa Hrvatske jedinstvena.

Predsjednik HHO Ivo Banac je odbacio špekulacije o tome kako bi nedavna ubojstva mogla išta učiniti procesu ulaska Hrvatske u EU koji se "od proljeća pokrenuo i ne može ga više ništa zaustaviti". Dodatni poticaj ulasku Hrvatske jest nastojanje Zapada da od Hrvatske napravi branu prema destruktivnim procesima koji se pojavljuju u ostatku Zapadnog Balkana, a pri čemu je posebno istakao Milorada Dodika i njegovu politiku u Bosni i Hercegovini. Banac se nada kako će izbor Obame za američkog predsjednika, te njegovo čvrsto zalaganje za rješavanje svih zamrznutih konflikta u svijetu, tim procesima u BiH stati na kraj.

Za članak u Financial Timesu koji oštrim riječima opisuje europske izglede za Hrvatsku je rekao da predstavlja "izolirano mišljenje". Države Zapadnog Balkana će u EU ulaziti "po zaslugama", a Hrvatska je tu u ogromnoj prednosti nad svima ostalima.

Standardi za borbu protiv mafije koju EU nameće Hrvatskoj su stroži jer je ona van Unije, dok se u Italiji to drukčije tretira, odnosno kao "obiteljska stvar".

Banac je zbog svega toga neozbiljnima nazvao sva zalaganja za uvođenje izvanrednog stanja ili nekih oštrih represivnih mjera, rekavši kako bi to kompromitiralo europsku perspektivu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neven Šimac, stručnjak za međunarodne odnose, smatra da treba odbaciti teze o tome da su ubojstva u Zagrebu imala vanjsko-političku pozadinu, odnosno da njihov naručitelj namjerava usporiti hrvatski put u EU. Prema njegovom mišljenju, takve teorije urote su uvijek štetne.

Osvrćući se na situaciju u BiH, Šimac je izrazio nadu kako će EU riješiti probleme u BiH, odnosno raditi na reviziji Daytona i ukidanju entiteta. Savez Bošnjaka i Hrvata je temelj trajnog saveza kršćana i muslimana i model za buduće odnose, a sama Europska Unija, kao oaza mira u posljednjih nekoliko desetljeća predstavlja jedinstveni primjer u svijetu i model za buduće upravljanje svijetom.

Tonino Picula, bivši ministar vanjskih poslova u Račanovoj vladi, odbacio je teze da su u Hrvatskoj počele "olovne godine", te smatra kako su "olovne godine iza nas".  Kriza je, zapravo, izvrsna prilika da Hrvatska potvrdi svoj demokratski karakter.

I Picula, kao i drugi sugovornici, izrazio je zabrinutost stanjem u Bosni i Hercegovini.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara