Učenici opisali dramu koja se dogodila u Švicarskoj. Evo što je ostalo od busa

Učenici opisali dramu koja se dogodila u Švicarskoj. Evo što je ostalo od busa
Foto: Police Valais, Ivo Čagalj/Pixsell

SPLITSKI srednjoškolci, kojima se jučer u Švicarskoj dok su se vraćali sa skijaškog izleta zapalio autobus, vratili su se kući u nedjelju nešto prije 17 sati. Emocije su bile velike. Svi roditelji, bez obzira na to što su imali sve informacije do sada, jedva su čekali zagrliti svoje dijete. 

Ino Odak, jedan od srednjoškolaca iz autobusa, za HRT je opisao čitavu dramu. Sjedio je točno iznad zadnjeg kotača autobusa kada je čuo, kako opisuje, udarac. 

"Čulo se kao da smo se zabili u nešto. Odjednom je sve krenulo gorjeti, vatra se podignula do prozora", kazao je. 

Svi su se, kaže, uplašili, no minimalizirali su paniku i pokušali ostati hladne glave. Pretrčali su 50-ak metara kako bi izašli iz tunela. Iza njih je neprospavana noć te su se roditeljima vratili prije svega umorni.

Matej Raguzin, iz agencije Collegium koja je organizirala ovo putovanje ponovio je da su uzroci nesreće službeno još uvijek nepoznati. Očevid od strane švicarske policije još uvijek traje. 

"Što se tiče osobne prtljage izgorjelo je 20-30 posto osobne prtljage, ali s obzirom na to da su dokumenti bili gore, ukupno 25 djece ostalo je bez dokumenata. Mi smo kontaktirali veleposlanstvo, zamjenski dokumenti su se napravili u Bernu i službena osoba hrvatskog veleposlanstva iz Berna ih je donijela do graničnog prijelaza St. Bernard, gdje su preuzeli privremene dokumente", kaže Raguzin.

Glasnogovornica MUP- a Jelena Bikić rekla je za Hinu kako u slučaju kada hrvatski državljani iz nekog razloga u zemlji u kojoj borave ostanu bez osobnih dokumenata, naše veleposlanstvo im izdaje putni list koji im služi za povratak u matičnu zemlju. Putnici potom u svojoj zemlji izrađuju nove dokumente na klasičan način, a to je slučaj i sa splitskim srednjoškolcima kojima je naše veleposlanstvo u Švicarskoj pomoglo u izdavanju tih zamjenskih dokumenata.

Autobus je planuo jučer nešto poslije 13 sati u švicarskom tunelu Schallberg u mjestu Ried-Brigue, no iako je vozilo potpuno  izgorjelo nije bilo ozlijeđenih. U njemu se nalazilo 52 putnika od čega je bilo 48 srednjoškolaca koji su u Švicarskoj bili na skijanju od 4. siječnja. Još se pouzdano ne zna koji je uzrok vatre na autobusu, no prava je sreća što u požaru nije bilo ljudskih žrtava.

Roditelji u šoku

Blaž Dupančić, otac jednog od učenika, kazao je da isprva, kada mu je sin javio da se zapalio autobus, nije odmah shvatio razmjere opasnosti.

"Tek kasnije nakon video snimke potpuno izgorenog autobusa sam shvatio što je bilo. Rekao mi je da su unutra izgorjeli brojni dokumenti, između ostalog njegova putovnica i novčanik. Tako da smo se najčešće čuli na temu kako se stvari razvijaju po tom pitanju, jer oni su tamo ispunjavali određene formulare kako bi dobili papire za nastavak putovanja", rekao je Dupančić za Dnevnik.hr.

Kaže da se često vozi autobusima i da osobno nikada nije iskusio ništa slično.

"Dosta sam se vozio s obzirom na to da sam često s raznim sportskim ekipama i ovakav slučaj ne pamtim. Događale su se različite stvari, pukla bi guma ili nešto slično, ali da će se ovako zapaliti i izgorjeti skroz, to mislim da je nezapamćeno", rekao je Blaž Dupančić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara