Učitelji opet pred ministarstvom traže kolektivni ugovor i veće plaće

Učitelji opet pred ministarstvom traže kolektivni ugovor i veće plaće

Foto: Pixsell/Davor Višnjić 

SINDIKAT hrvatskih učitelja održao je danas ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja drugi po redu prosvjed na kojem je ponovno optužio nadležno ministarstvo za zastoje u dijalogu o sklapanju kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama i zatražio njegovo donošenje te osiguranje većih materijalnih prava i boljeg položaja u društvu za učitelje.
 
 
"Vlada mora jasno pokazati svojim novčanim sredstvima i osigurati bolji kolektivni ugovor zato jer učitelji to zaslužuju. Mi smo jedini zaposlenici koji se od svojih malih primanja i potplaćenih džepova odričemo za kvalitetu obrazovanja, a smatraju nas uhljebima i neradnicima", kazala je predsjednica sindikata Sanja Šprem.
 
Žele stabilan kolektivni ugovor
 
Ocijenila je da se ovaj put okupilo više od 350 prosvjednika, koliko ih je bilo na prosvjedu prije tjedan dana po snježnom vremenu, te je poručila da učitelji ponovno prosvjeduju jer žele svoju stabilnost i kolektivni ugovor, umjesto da ovise o neposrednim odlukama vlade.
 
 
"Stalno govorimo o reformama, no svaka prelazi preko leđa učitelja, a niti jedna nije započela s promjenom odnosa prema našoj profesiji i plaćama. Ne može kolektivni ugovor biti isti kao 2014. u vrijeme krize, to i ministrica mora shvatiti jer opetovano medijima govori da ne razumije razloge zašto učitelji dolaze ispred Ministarstva", rekla je Šprem.
 
"Želimo bolja materijalna prava, bolji položaj u društvu, bolje obrazovanje. Mi smo učitelji, zaslužujemo više", poručila je Šprem ispred prosvjednika koji su nosili transparente "Kako zaustaviti iseljavanje? Naplatite izlaz", "Vaše odluke su osveta loših učenika", Učili smo vas, ali ne tako", "Redikularna reforma",  "B: Lažen ka Pinokio".
 
 
U samo četiri radna dana održana četiri sastanka sa sindikatima
 
Glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Maro Alavanja uoči prosvjeda izjavio je novinarima da nije fer i korektno govoriti o manjku dijaloga kad su u samo posljednja četiri radna dana održana četiri sastanka sa sindikatima u trajanju od 12 sati, a novi sastanak zakazan je za petak.
 
Naglasio je kako je ostalo za usuglasiti još samo dvije odredbe pa će pregovori uskoro biti završeni.
 
 
Ministrica Blaženka Divjak dan ranije je komentirala novi prosvjed učitelja, rekavši kako nije bio baš jasan razlog njihova prošlotjednoga prosvjeda pa nema posebnog razloga ni za novo okupljanje.
 
Ustvrdila je da su praktički riješena sva otvorena pitanja, a ostala su još samo dva pitanja oko kojih se trebaju konzultirati. "To praktički znači da ćemo za dva tjedna imati prijedlog granskog kolektivnog ugovora, koji će onda ići na parafiranje, odnosno u daljnju proceduru", naglasila je ministrica.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara