Učitelji, stvarno ste odabrali da vas vodi licemjer koji slavi samoubojstvo?

Učitelji, stvarno ste odabrali da vas vodi licemjer koji slavi samoubojstvo?
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

JEDAN od najvećih aplauza na prosvjetarskim demonstracijama pobrao je Marin Miletić, vjeroučitelj iz Rijeke, vođa katoličkih skauta, nesuđeni novinski komentator, youtuber, strastveni nogometni navijač... Vjerojatno smo nešto od njegovih aktivnosti zaboravili.

Pasionirani skupljač selfieja s političarima

No nismo zaboravili ono najvažnije. Miletić je pasionirani sakupljač selfieja s političarima i parapolitičarima. Ima Miletić fotografski zapis da je jednom bio pokraj Kolinde, smiješi se uz Zlatka Hasanbegovića, preplavljen je oduševljenjem uz Željku Markić (koja ga je usput budi rečeno i slušala s ugla Praške i Trga bana Jelačića), no ne gade mu se ni Davor Bernardić, Miroslav Škoro, Ivo Josipović, Zoran Milanović, Vojko Obersnel. Čovjek jednostavno voli biti uz političare i uzbuđeno to svaki put ovjekovječi. Našao se tako i na čelu prosvjetarske povorke, ruku pod ruku s Vilimom Ribićem i Branimirom Mihalincem, pravom mjestu za puno dobrih fotografija.

Nepodnošljivo licemjerje

Ne bi u tome bilo ništa loše, netko skuplja salvete, netko značke ili Pokemone, a netko voli imati svoje nasmiješene fotografije u društvu najvećih štetočina koje je Hrvatska iznjedrila, da Marin Miletić nije nepodnošljivo licemjeran tip.
“Dosta je više tih političara!” zaurlao je Miletić s govornice na Trgu bana Jelačića, a masa učitelja mu je dogovorila frenetičnim pljeskom. Čovjek koji skuplja selfieje s političarima zaurlao je da je dosta političara. Zvučao je uvjerljivo kao pijanac koji nasred birtije viče da je dosta vina, osim ako dosad nije skupio sve političare koje je trebao za svoju kolekciju. 

Ne bi ni smio biti u školi

Dosta, ipak, o političarima koje Miletić želi, ali mu ih je dosta. Oduševljenje nastavnika i nastavnica izazvao je čovjek koji ne bi ni smio biti u školi. Prvo zato što je vjeroučitelj i što na svakom svojem satu poništava sve ono što drugi nastavnici poučavaju djecu, a to su koliko-toliko suvremene znanstvene spoznaje. 

Mrtvi svećenici mu daju modne savjete

Drugo, ne bi trebao biti u školi zato što je riječ o čovjeku kojem se obraćaju mrtvi svećenici i daju mu savjete o odijevanju pa ga je tako Padre Pio odvratio od nošenja uskih majica. Ne kažemo da Pio nije baš ništa znao o modnim trendovima, ali ljudi koji tvrde da im se obraća nakon smrti ponukan viškom stretcha na nečijem torzu ne bi baš trebali prilaziti djeci bez ozbiljnog nadzora.

Slavi samoubojstvo

Treće, Miletiću nije mjesto u školi, pa čak ni među vjeroučiteljima, jer slavi samoubojstvo. Nije da nas je nešto previše briga kako osuđeni ratni zločinci skončaju, ali poprilično je gadljivo njihovo ispijanje čašice otrova proglašavati časnim činom. 

Dobar im je baš svatko

Tom i takvom čovjeku aplaudirali su deseci tisuća učitelja, nastavnika i građana koji su ih došli podržati. Njegovo licemjerno “Dosta je političara!” i grmljenje protiv anonimnih prijava na loš rad nastavnika i urlikanje protiv “fake tableta” bacilo ih je u ekstazu. Prosvjednici ili ne shvaćaju da bi možda i prije dobili veće plaće da Crkva ne izvlači milijarde iz proračuna i da se miletići u školama ne zapošljavaju biskupskim dekretom da bi djeci prali mozgove, ili misle da je Miletić baš pravi tip da ih predstavlja s govornice, ili ih baš nije briga – dobar im je svatko. Čini nam se da je u pitanju ovo posljednje pa pomalo zgađeno zaključujemo – ako vi plješćete njemu, ne očekujte aplauz od nas.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara