Udovica Čang Kaj-šeka umrla u 106. godini u New Yorku

Udovica Čang Kaj-šeka umrla u 106. godini u New Yorku
UDOVICA Čang Kaj-šeka, nekoć najmoćnija žena u Kini, umrla je u 106. godini u svome domu u New Yorku, izjavili su u petak tajvanski dužnosnici.

Sung Maj-ling, lijepa žena čelične volje desetljećima je bila strah i trepet kao moćna sila koja je stajala iza svog supruga, kineskog nacionalističkog generalisimusa Čang Kaj-šeka.

"Rečeno nam je da je gospođa Čang umrla oko 23:00 sata prošle noći", rekao je Andrew Hsia, direktor Tajvanskog ekonomskog i kulturnog ureda u New Yorku, u telefonskoj izjavi za Reuters.

Sung Maj-ling udala se za Čang Kaj-šeka 1926., godinu dana nakon što je generalisimus preuzeo vlast nad kineskom vladajućom Nacionalističkom strankom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nacionalisti, ili Kuomintang, svrgnuli su posljednju kinesku dinastiju Qing, ali njihova obećanja o uspostavi demokracije u Kini i modernizaciji gospodarstva nisu ispunjena zbog japanske invazije u Drugom svjetskom ratu i korupcije u samoj vladi.

Tijekom Drugog svjetskog rata gospođa Čang bila je glas Kine u vanjskom svijetu i dignula je američki Kongres na noge svojim pozivom u pomoć protiv japanske invazije.

Nakon rata nacionalisti su izgubili u krvavom građanskom ratu protiv Komunističke partije Mao Zedonga 1949. i gospođa Čang je sa svojim suprugom i nacionalističkom vladom izbjegla na Tajvan.

Njezina je moć počela blijediti tek nakon smrti Čang Kaj-šeka 1975.

Tajvanski predsjednik Čen Šui-bian izjavio je da ga je pogodila vijest o njezinoj smrti i izrazio je sućut njezinoj obitelji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara