Udovica Čang Kaj-šeka umrla u 106. godini u New Yorku

UDOVICA Čang Kaj-šeka, nekoć najmoćnija žena u Kini, umrla je u 106. godini u svome domu u New Yorku, izjavili su u petak tajvanski dužnosnici.

Sung Maj-ling, lijepa žena čelične volje desetljećima je bila strah i trepet kao moćna sila koja je stajala iza svog supruga, kineskog nacionalističkog generalisimusa Čang Kaj-šeka.

"Rečeno nam je da je gospođa Čang umrla oko 23:00 sata prošle noći", rekao je Andrew Hsia, direktor Tajvanskog ekonomskog i kulturnog ureda u New Yorku, u telefonskoj izjavi za Reuters.

Sung Maj-ling udala se za Čang Kaj-šeka 1926., godinu dana nakon što je generalisimus preuzeo vlast nad kineskom vladajućom Nacionalističkom strankom.

Nacionalisti, ili Kuomintang, svrgnuli su posljednju kinesku dinastiju Qing, ali njihova obećanja o uspostavi demokracije u Kini i modernizaciji gospodarstva nisu ispunjena zbog japanske invazije u Drugom svjetskom ratu i korupcije u samoj vladi.

Tijekom Drugog svjetskog rata gospođa Čang bila je glas Kine u vanjskom svijetu i dignula je američki Kongres na noge svojim pozivom u pomoć protiv japanske invazije.

Nakon rata nacionalisti su izgubili u krvavom građanskom ratu protiv Komunističke partije Mao Zedonga 1949. i gospođa Čang je sa svojim suprugom i nacionalističkom vladom izbjegla na Tajvan.

Njezina je moć počela blijediti tek nakon smrti Čang Kaj-šeka 1975.

Tajvanski predsjednik Čen Šui-bian izjavio je da ga je pogodila vijest o njezinoj smrti i izrazio je sućut njezinoj obitelji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara