Udovica pirotehničara koji je umro u Jemenu: Mirovinom nije mogao hraniti djecu

Udovica pirotehničara koji je umro u Jemenu: Mirovinom nije mogao hraniti djecu
Screenshot: HRT

OVOG tjedna je u Jemenu poginuo hrvatski pirotehničar, Goran Vekić. On je nakon 16 godina stresnog posla stekao pravo na mirovinu, ali s njom nije mogao prehraniti četvero djece pa je stoga otišao u Jemen.

Na razminiravanju Hrvatske radio je 16 godina, a iako je prošlog proljeća htio u mirovinu promijenio je plan kada je vidio financijsku stranu priče.

“Nakon toliko godina, on s 3000 kuna ne može održavati kredit za kuću i 4 djece. On nije osoba koja može gledati da oni nešto nemaju, on je za njih sve napravio. Znači otišao je eto u taj Jemen”, rekla je za HRT njegova supruga.

Supruga se s njim zadnji put čula u subotu 

Supruga se s njim zadnji put čula u subotu. Goran je sutradan poginuo u kamionu koji je prevozio eksplozivna sredstva izvađena iz zemlje. 

“Kada je prvi put došao, ispričao nam je da je tamo sigurnost pirotehničara na prvom mjestu, da on ustvari ni ne radi kao pirotehničar. On je išao tamo da školuje njihove pirotehničare,” rekla je njegova supruga.

Goran Vekić radio je u britanskoj tvrtki koja se bavila humanitarnim razminiravanjem za saudijsku vladu. Bio je jedan od 40 hrvatskih pirotehničara koji rade u inozemstvu.

Plaće pirotehničara su u inozemstvu i do tri puta veće

Ekipa HRT-a je razgovarala s potpredsjednikom Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja Mariom Barjaktarićem.

On Im je rekao kako je plaća pirotehničara tri do pet puta veća u inozemstvu nego u Hrvatskoj.

“U ovom trenutku osnovna plaća pirotehničara je između 8 i 9 tisuća kuna. A plaće koje se mogu zaraditi vani, radeći za strane agencije su tri do pet puta veće tako da je jasno da je motiv novac za odlazak van”, rekao im je.

Goran Vekić je prvi hrvatski pirotehničar koji je poginuo u inozemstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara