Udri dok je na podu i preuzmi stranku: Počelo političko cipelarenje Karamarka unutar HDZ-a

Udri dok je na podu i preuzmi stranku: Počelo političko cipelarenje Karamarka unutar HDZ-a

Foto: FAH

TOMISLAV KARAMARKO izgubio je najvažniju političku utakmicu mandata. Shodno tome, u HDZ-u je otvoren lov na mjesto novog Predsjednika Hrvatske demokratske zajednice.

Nije trebalo čekati dugo da, nakon ostavke Karamarka na mjesto Potpredsjednika Vlade, pada same Vlade i odluke Povjerenstva o tome kako se u aferi Konzultantica ipak nalazio u sukobu interesa, HDZ-ovci osjete kako je vrijeme da poraženi šef stranke svoje mjesto prepusti "novim snagama".

U medijima su se proteklih tjedana mogle čuti različite spekulacije o sukobima u samome vrhu HDZ-a, osobito na relaciji Brkić-Karamarko, ali danas je protiv Karamarka prvi put javno istupio istaknuti član HDZ-a i aktualni ministar pale Vlade, Tomislav Tolušić.

> Vaso Brkić nije jedini: Istaknuti članovi HDZ-a protiv Karamarka

Tolušić: Nije uspio sastaviti novu Vladu, treba odstupiti

Tehnički ministar za EU fondove i potpredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić odlučio je još prije ponedjeljka, kada će se na dnevnom redu zasjedanja Sabora najvjerojatnije naći i stavka raspuštanja samoga Sabora, udariti po aktualnom šefu.

Potpredsjednik HDZ-a tako je kazao da smatra kako je Karamarko dobio povjerenje da presloži većinu i sastavi novu Vladu, no pošto u tome nije uspio, treba dati ostavku, prenosi Media servis.

Tolušića se u zadnjih mjesec dana neslužbeno spominjalo i kao moguću zamjenu Karamarku na mjestu potpredsjednika Vlade, ali i na čelu HDZ-a. Tolušić je te navode odbacio, navodeći kako je Karamarko za predsjednika HDZ-a izabran jednoglasno te da se radi o neistinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, s obzirom na činjenicu da je Tolušić prvi visokopozicionirani član stranke koji je otvoreno udario po Karamarku i razbio šutnju oko teme njegovog nasljednika, nije nemoguće da aktualni ministar i sebe vidi na čelu najveće hrvatske stranke.

Uz Tolušića, u hrvatskim medijima kao moguće nasljednike Karamarka za kormilom HDZ-a spominjalo se i europarlamentarca Andreja Plenkovića te aktualnog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

> Plenković kritizirao Karamarka: "Stranka ne smije biti talac političke sudbine ni jednog svoga člana"

Osnivači HDZ-a udarili po šefu stranke

Podsjetimo, danas je i skupina osnivača HDZ-a zatražila da Tomislav Karamarko odstupi sa svih dužnosti u HDZ-u, i time u stranci otvori postupak izbora novog vodstva HDZ-a, koje će provesti potrebne reforme i pripremiti stranku za pobjedu na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima.

Devetero članova, osnivača HDZ-a u izjavi za javnost ocijenilo je kako pod vodstvom Karamarka politika HDZ u mnogočemu nije bila kontinuitet politike HDZ kakvu je osmislio i vodio dr. Franjo Tuđman, da s takvom promašenom politikom HDZ na prošlim parlamentarnim izborima nije ostvario izbornu pobjedu iako je protiv sebe imao najneuspješniju hrvatsku vladu, a da je na vlast došao isključivo političkom voljom Nezavisne liste Most.

> Osnivači HDZ-a traže ostavku Karamarka

"Pod vodstvom g. Tomislava Karamarka politika HDZ u mnogočemu nije bila kontinuitet politike HDZ kakvu je osmislio i vodio dr. Franjo Tuđman. S takvom promašenom politikom HDZ na prošlim parlamentarnim izborima nije ostvario izbornu pobjedu iako je protiv sebe imao najneuspješniju hrvatsku vladu a na vlast je došao isključivo političkom voljom Nezavisne liste Most. U takvim uvjetima uspostavljena Vlada RH od samog njenog početka bila je u stalnom sukobu s g. Tomislavom Karamarkom zbog njegovog nezadovoljstva osobnom pozicijom i ulogom u Vladi što je u konačnici i dovelo do njezinog rušenja.

Zbog svega toga, Tomislav Karamarko treba smjesta i bezuvjetno odstupiti sa svih dužnosti u HDZ-u, i time u stranci otvoriti postupak izbora novog vodstava HDZ-a, koje će provesti potrebne reforme i pripremiti stranku za pobjedu na predstojećim izvanrednim  parlamentarnim izborima", stoji u izjavi koju su potpisali Ivan Tolj, Zdenka Babić Petričević, Neven Jurica, Jure Ivančić, Zdravko Gavran, Božidar Petrač, Mario Kapulica, Ante Kutle i Miro Petric.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara