AFERA RBA

Udruga banaka o skandalu: Nismo zadovoljni zbog sumnji u postupanje RBA

Udruga banaka o skandalu: Nismo zadovoljni zbog sumnji u postupanje RBA
Foto: Twitter (HUB), Index

"HRVATSKA UDRUGA BANAKA (HUB) izražava nezadovoljstvo zbog sumnji u neetično postupanje naše članice prilikom izbora vlastite agencije za odnose s javnošću. Kako o ovom događaju za sada imamo saznanja jedino iz medija, HUB ne može komentirati detaljnije cijeli slučaj", stoji u odgovoru HUB-a na upit Indexa o aferi RBA.

Kako tvrde u svom odgovoru, HUB se, kao i njezine članice, uvijek držao najviših etičkih standarda i poštovao neovisnost svih institucija.

>> Hrvatska narodna banka: Odmah krećemo u nadzor RBA, ovo je nedopustivo ponašanje

Podsjetimo kako se već dva dana ne smiruju reakcije na natječaj RBA za PR agenciju, u kojem su naveli i zadatak pritiska na sudove u sporu oko slučaja kredita u francima. Hrvatska narodna banka u svojoj prvoj reakciji naglasila je kako će u okviru svojih ovlasti hitno provesti nadzor u RBA te poduzeti potrebne mjere.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u izjavi za Index, komentirajući slučaj RBA, naglasio je kako ne postoje "legitimni postupci vršenja pritisaka na suce i sudove". Sudac Vrhovnog suda i predsjednik Hrvatske udruge sudaca Damir Kontrec rekao je za Index da je pojava ove, još jedne u nizu komunikacijskih strategija, pokušaj nedopustivog pritiska na suce. Dio saborskih zastupnika traži istragu DORH-a.

"Slučaj švicarskog franka je kompleksan"

"Eventualno nedopušteno ponašanje jedne članice ne smije izazvati nepovjerenje prema poslovanju svih 18 banaka članica HUB-a", kažu u HUB-u dodajući da "Hrvatska udruga banaka već niz godina nastoji objektivno informirati javnost o važnim pitanjima bankarstva i financijske industrije u Hrvatskoj, posebice financijske pismenosti, potrošačkih prava, perspektiva monetarne unije i drugih važnih tema".

Tvrde i da je slučaj švicarskog franka kompleksan i nije se razvijao jednako kao u drugim zemljama u kojima se pojavila ova problematika.

"Svaka članica Hrvatske udruge banaka ima svoju politiku poslovanja te shodno tome i politiku odnosa s javnošću, a svako djelovanje koje eventualno ne bi bilo u skladu s pravnim i etičkim normama našeg društva, HUB i njezine članice najoštrije osuđuju", kažu u HUB-u dodajući na kraju kako sa sigurnošću mogu potvrditi kako su sve komunikacijske aktivnosti koje je HUB poduzimao i koje će poduzimati "legitimne te imaju za cilj objektivno informiranje o ovoj kompleksnoj i za hrvatsku javnost i ekonomiju u cjelini, iznimno važnoj temi".

Legitimni postupci?

Naglasimo kako u pozivu Raiffeisenbanke za odabir PR agencije u kojem banka traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima stoji da je jedan od zadataka te agencije i "vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj". Iako u pozivu koji je napisan na engleskom jeziku doslovno stoji "Putting the pressure on the Constitutional and other Croatian courts", iz RBA u izjavi za Index tvrde da su tražena "isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara