Udruga koja se bori protiv pedofilije tvrdi: "HDZ je naše ideje predstavio kao svoje"

Udruga koja se bori protiv pedofilije tvrdi: "HDZ je naše ideje predstavio kao svoje"

Foto:

DANAS je HDZ u saborsku proceduru uputio izmjene 13 članaka Kaznenog zakona i jednog članka Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji kojima se predlažu strože kazne za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece, kao i trajna evidencija pedofila u registru. 

Nedugo nakon toga oglasila se Udruga Lavice koja se bori protiv pedofilije u Hrvatskoj i koja tvrdi da je HDZ preuzeo njihove izmjene i dopune zakona vezanog uz pedofile i predstavio ih kao svoje.

Ipak, izrazile su zadovoljstvo jer je HDZ prepoznao njihov prijedlog zakona kao temelj za izmjene postojećeg  zakona.

"Naš prijedlog zakona poslužio kao temelj izmjenama i dopunama Kaznenog zakona"

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Vezano uz novinsku presicu koja je održana danas, 28.11.2017. u 8,30 sati u Hrvatskom Saboru od strane saborskih zastupnika HDZ-a Irene Petrijevčanin Vuksanović i Branke Juričev-Martinčev, ovim putem, mi iz udruge LAVICE koje se borimo protiv pedofilije u Hrvatskoj želimo javno izraziti zadovoljstvo što je upravo zastupnica HDZ-a Irena Petrijevčanin Vuksanović prepoznala naš prijedlog zakona kao temelj za izmjene postojećeg  zakona RH vezanog uz registar pedofila, te ga sprovela u saborsku proceduru.

Isto zahvaljujemo jer su prepoznali i inicijativu roditelja Rijeke koji su dostavili svoj prijedlog izmjene zakona,a koji je skoro u potpunosti jutros pročitan na presici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovim potezom koji je danas učinila gđa Petrijevčanin Vuksanović dokazuje kako saborski zastupnici ipak cijene mišljenje javnosti. Naime, udruga Lavice koje se bore protiv pedofilije u Hrvatskoj sastoji se od nekoliko aktivnih članova  koji nisu pravnice po struci, ali su svojim trudom i zalaganjem napisale prijedlog izmjena zakona za seksualne prijestupnike protiv, a vezane uz evidenciju seksualnih prijestupnika.

Ovim putem javno se zahvaljujemo odvjetnici naše udruge Klari Tabak koja je napisala promjene vezane uz ta dva članka. Čl.17 i Čl. 19, ali i gđi Petrijevčanin Vuksanović na njezinom zalaganju da se u ovako kratkom roku naš prijedlog zakona usvoji i sprovede u saborsku proceduru. Ovime smo svi skupa doprinijeli sigurnijoj i ljepšoj budućnosti naše djece, a pedofilima strože i pravednije kazne.

Nadamo se samo kako ovaj prijedlog izmjena i dopuna kaznenog zakona neće doživjeti sličnu sudbinu kao i Istanbulska konvencija.

Mi, članice udruge Lavice pratit ćemo proceduru izmjena Kaznenog zakona i u slučaju nezadovoljstva ili propusta djelovati putem svih saborskih zastupnika koji su nas javno podržali, kako bi ovaj zakon bio u korist djeci te žrtvama pedofilije, a ne kao do sada, zločincima.

U prilogu ovog priopćenja šaljemo i naš prijedlog zakona koji je poslužio kao temelj izmjenama i dopunama Kaznenog zakona iz kojeg je vidljivo kako su preuzete sve bitne odredbe koje se do sada nisu provodile", poruča je predsjednica Udruge, Anita Papa.

Zakon o Registru - udruga Lavice by Index.hr on Scribd

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Udrugu Lavice, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Udruga Lavice.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara