UDRUGA STANARA HRVATSKE TRAŽI IZJEDNAČENJE STANARA na privatizaciju

Udruga stanara Hrvatske (USH) zatražila je danas od države da sve stanare izjednači u pravu na privatizaciju stana. L

USH, istaknuto je na tematskoj skupštini te udruge, traži da se svim stanarima - prijašnjim nositeljima stanarskog prava u privatnim stanovima omogući otkup stanova kojima se godinama koriste, a da vlasnici dobiju pravednu naknadu. Otkup stanova traže i za konfiscirane stanove, te domarske i one u adaptiranim prostorijama.

Riječ je o malom broju ljudi, što se može riješiti novcem koji svaki mjesec stiže od otplate 63 posto 320.000 prodanih društvenih stanova, ustvrdio je predsjednik te udruge Marijan Babić. Prema prošlogodišnjim podacima, još nije uplaćeno milijardu 100 milijuna eura, a stanari koji su otkupili društvene stanove taj će novac uplaćivati sljedeće 22 godine.

U povodu sutrašnjega Svjetskog dana stanovanja (Habitat day) USH je u Zagrebu održao tematsku skupštinu o stambenoj problematici u Hrvatskoj. Na skupštini su bili izaslanici iz srednje i istočne Europe (zemlje u tranziciji) te izlaslanici Svjetske udruge stanara (International Union of Tenant - IUT-a) koje su vodili predsjednica Elizabet Longrem i glavni tajnik Magnus Hammar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zakon o stanovanju, koji bi uskoro trebao biti u saborskoj proceduri, rješava stanare u privatnim stanovima, domarske stanove i stanare u zajedničkim prostorijama tako da dobivaju zaštitu. USH tim zakonom nije zadovoljan jer traži otkup svih tih stanova kako bi se izjednačili s ostalim stanarima, izjavio je Babić.

Zbog tog zakona, koji bi, kako je rečeno na skupštini trebao biti donesen već za 15-ak dana, traži se brzo reagiranje, a glavni tajnik Svjetske udruge stanara Magnus Hammar predložio je i prosvjede.

No, Marijan Babić novinarima je izjavio kako se USH nada da prosvjeda neće biti, te da će Vlada i Sabor uvidjeti probleme stanara. USH će uz pomoć Svjetske udruge stanara i ostalih institucija od Vlade i Sabora i dalje zahtijevati da se taj problem riješi, ali ako budu prisiljeni, prihvatit će i prosvjede, rekao je Marijan Babić.

(Hina) bma mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara