Udruga stanara tvrdi: Zbog izmjena zakona o najmu 10.000 građana postat će beskućnici

Udruga stanara tvrdi: Zbog izmjena zakona o najmu 10.000 građana postat će beskućnici

Foto: Borna Filic/PIXSELL

HRVATSKI savez udruga stanara (HSUS) uputio je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem tvrdi da će predloženim izmjenama Zakona o najmu stanova, koje je vlada uputila u saborsku proceduru, više od 10.000 građana biti obespravljeno i pretvoreno u beskućnike, zbog čega traže povlačenje tog prijedloga.

"Tri tisuće obitelji će biti izbačeno iz svojih domova"

"Nadamo se da niste svjesno i osobno sudjelovali u pripremi Zakona na temelju kojeg će tri tisuće obitelji biti izbačene iz svojih jedinih domova", poručuje HSUS premijeru.

HSUS traži da se poštuju stečena prava zaštićenih najmoprimaca, njihova ljudska prava i da im se primjereno valoriziraju cjeloživotna ulaganja u domove.

Mijenjali su se politički sustavi i države, monarhije, režimi i diktature, ali im nitko do sada nije zaprijetio izbacivanjem iz jedinih domova u kojima, kako tvrde, žive već blizu jednog stoljeća, i to bez da im je ponuđena bilo kakva alternativa.

"Očekujemo da ovaj sramotan, diskriminirajući i licemjeran Zakon povučete iz procedure. Očekujemo da država preuzme odgovornost za sudbine svojih građana jer to i je smisao njenog postojanja. Očekujemo da se prekine sa manipulacijama presudama Europskog suda za ljudska prava i da počnemo funkcionirati kao uređena pravna i socijalna država", stoji u priopćenju.

Ministar koji pozdravlja s "Hvaljen Isus" naziva ih komunističkim profiterima i uzurpatorima

U HSUS-u su povrijeđeni i razočarani izjavama ministra uprave Lovre Kuščevića koji ih "potpuno neutemeljeno i javno etiketira 'komunističkim profiterima i uzurpatorima'". Riječ je inače o ministru, koji se prema vlastitom svjedočanstvu, i na telefon javlja s "Hvaljen Isus". Udruga stanara žali se i što ih se u službenim dokumentima u kojima se komunicira s tijelima Vijeća Europe naziva "stanarima koji su 'okupirali' tuđe stanove".

"Pretpostavljamo da ste i Vi odrasli u stanu na kojem su Vaši roditelji u bivšoj državi stekli stanarsko pravo i otkupili ga po desetak posto njegove tržišne vrijednosti. Pretpostavljamo da ćete se složiti da ni nas, ni Vas ili Vaše roditelje, koji smo u bivšoj državi bili nositelji stanarskog prava, nitko zbog toga nema pravo nazivati 'komunističkim profiterima'", poručuje HSUS Plenkoviću.

"Nismo mi nikakvi 'profiteri' ni 'okupatori'. Profiteri svih vrsta i svih sustava već odavno su zbrinuli sebe i nekoliko generacija unaprijed i danas možda sjede među Vašim visokim dužnosnicima i pišu prijedloge po kojima bi časni i pošteni građani, bez ikakve krivnje i odgovornosti, trebali završiti izbačeni na ulicu. A među nama ima svih društvenih slojeva – radnika, sveučilišnih profesora, akademika, liječnika, branitelja, invalida, umirovljenika", stoji u pismu.

Izmjene Zakona o najmu stanova trebale bi se pred saborskim zastupnicima naći u četvrtak, a HSUS traži njihovo povlačenje iz procedure.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara