Udruga sudaca oštro osudila Glavaševo uplitanje u "slučaj Valpovo"

UPRAVNI odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) danas je najoštrije osudio uplitanje predsjednika osječkobaranjskog HDZa Branimira Glavaša u "slučaj PPK Valpovo", tvrdeći da je organiziranjem skupa radnika Valpova zlouporabio politički položaj te utjecao na tijek i ishod sudskih postupaka.

Nakon sjednice Upravnog odbora, predsjednik UHS-a Vladimir Gredelj izjavio je da je Glavaš, okupivši prekjučer radnike PPK Valpova na izjašnjavanje prihvaćaju li ili ne strategiju razvoja poduzeća koju je ponudio Ivo Brzica, uputio izravan poziv da se nasiljem rješavaju problemi u društvu.

"Iz Valpova smo dobili ružne poruke da ako vam se ne sviđa sudska odluka možete uzeti batine u ruke i sve rješavati po svojoj volji", rekao je, podsjetivši da je valpovački Općinski sud zakazao ovrhu nad PPK-om kojom novi Nadzorni odbor i Uprava na čelu s Brzicom trebaju preuzeti upravljanje poduzećem.

"Kada je bilo izvjesno da će pravna država konačno intervenirati pojavio se Glavaš i organizirao cirkus. To je vrhunac lakrdije i dokaz da je jedina moć u rukama politike, a da se na pravosuđe gleda samo kao na nužno zlo", ocijenio je Gredelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osudio je radnike PPK Valpova koji, kazao je, više od tri mjeseca naoružani uzurpiraju tuđu imovinu uzimajući zakon u svoje ruke, a posebno je kritizirao tijela države vlasti, prije svega Državno odvjetništvo jer je dopustilo takvo ponašanje.

Osvrčući se na Vladin prijedlog dopuna Zakona o plaćama sudaca, Gredelj je kazao kako je očigledno da Vlada neće prihvatiti njihov zahtjev da se u te dopune unesu i odredbe po kojima bi se sucima priznale naknade za godine radnog staža. Stoga je pozvao oporbene saborske zastupnike i sve one koji se zalažu za vladavinu prava da ne podrže Vladin prijedlog. "Zbog odnosa snaga ionako ništa u Saboru neće lako proći i zato se nadamo da će argumenti biti jači od glasačke mašinerije", dodao je.

O problemima sa sudačkim plaćama UHS je izvijestio Europsku udrugu sudaca, koja je, tvrdi Gredelj, izrazila zabrinutost i najavila da će pomno pratiti hoće li se to promijeniti, o čemu bi, kaže, dijelom mogla ovisiti i pozitivna ocjena hrvatske kandidature za članstvom u EU.

(Hina) tr so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara