Udruge pozivaju građane da ne koriste telefon ponedjeljkom od 15 do 19 sati

Udruge pozivaju građane da ne koriste telefon ponedjeljkom od 15 do 19 sati
UDRUGA Juris Protecta i nekoliko potrošačkih udruga optužili su Vladu da pomaže Hrvatskom telekomu (HT) u kontroli hrvatskog tržišta fiksne telefonije i zloupotrebi monopola te zatražili da bez odlaganja stvori uvjete za alternativne operatere u fiksnoj telefoniji.

Vlada nije ispunila uvjete za rad dodatnih operatera u fiksnoj telefoniji i time omogućila HT-u da zloupotrebljava monopolistički položaj i obračunava višestruko veće naknade za usluge fiksne telefonije, tvrde u priopćenju Juris Protecta i pet potrošačkih udruga iz Zagreba, Samobora, Splita, Solina i Šibenika.

U svim civiliziranim zemljama postoji natjecanje više operatera, koji koriste zajedničku infrastrukturu nacionalnog fiksnog operatera po vrlo niskim cijenama, što je regulirano zakonom.

Nedavno imenovanje Gašpara Gačine za predsjednika Vijeća za telekomunikacije i Juraja Mužine za njegova člana (donedavno visokopozicioniranih menedžera u HT-u) trebalo bi osigurati HT-u trajnu kontrolu tržišta fiksne telefonije i dugotrajnu pljačku pravnih i fizičkih osoba u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kao primjer bezočne pljačke navodimo cijenu od pet lipa za minutu razgovora između Švicarske i Kanade/USA, koju nudi privatni operater HELVATEL, dok po tarifama HT-a minuta razgovora iz Hrvatske za Kanadu/USA stoji 3,50 kuna, što je 70 puta više".

Udruge traže od Vlade i Sabora opoziv predsjednika Vijeća za telekomunikacije Gašpara Gačinu i člana Vijeća Juraja Mužinu zbog sukoba interesa.

Pretplata za fiksni priključak je previsoka za hrvatske prilike i trebalo bi je sniziti na trećinu postojeće pretplate, kaže se u priopćenju.

Vremensku obračunsku jedinicu za telefonske usluge u fiksnoj telefoniji na nacionalnoj razini trebalo bi sniziti sa sadašnje minute na 20 sekunda.

Udruge pozivaju sve pravne i fizičke osobe u Hrvatskoj da u znak prosvjeda protiv zloupotrebe monopola smanje korištenje fiksnog telefona na minimum, a obustave svako korištenje telefonskih usluga ponedjeljkom od 15 do 19 sati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara