Udruge Srba iz Hrvatske kritiziraju proslavu "Oluje"

PREDSTAVNICI nekoliko udruga Srba iz Hrvatske vode proteklih dana kampanju protiv sudjelovanja Srba u hrvatskoj proslavi 11. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja".

Predsjednik Udruge izbjeglih Srba iz Hrvatske Mile Dakić kritizirao je u utorak na konferenciji za novinstvo predsjednika Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorada Pupovca zbog najave da će predstavnici Srba sudjelovati samo u protokolarnom polaganju vijenaca.

"Polagati vijence na groblje progonitelja, znači sudjelovati u proslavi", rekao je Dakić.

Udruge prognanih i izbjeglih Srba iz Hrvatske, nestalih osoba iz krajine, Srba iz Hrvatske i ratnih vojnih invalida iz krajine najavile su da će u povodu obljetnice "Oluje", 4. kolovoza na trgu Nikole Pašića u Beogradu održati "Ilindanski krajiški sabor" na kojem će biti pročitana rezolucija u kojoj se Hrvatska poziva da u ime "trajnog mira, pomirbe i suživota objavi istina o "Oluji". U njoj je, kako se navodi, "izvršen genocid nad srpskim narodom".

"U zločinačkom pothvatu Oluja u krajini, koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih naroda, ubijeno je i nestalo 1960 Srba, a protjerano više od 200.000 Srba", navodi se u rezoluciji.

U povodu najave Zajednice Srba Hrvatske i Bosne i Hercegovine da će i oni istoga dana na istom mjestu organizirati svoj prosvjedni skup, predsjednik Udruge ratnih vojnih invalida krajine Rade Čubrilo je novinarima rekao da "obljetnicu Oluje ne treba koristiti u dnevno političke svrhe i osobnu promociju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara