Uhićen šef Nissana

Uhićen šef Nissana
Foto: EPA

JAPANSKI proizvođač automobila Nissan Motor je objavio da je interna istraga pokazala da je čelnik kompanije Carlos Ghosn prikazivao manji dohodak od stvarnog i poduzimao druge protuzakonite radnje.

Kako javljaju japanski mediji, Ghosn je naposljetku i uhićen.

Ghosn, koji obnaša dužnost predsjednika partnerstva Nissana, Renaulta i Mitsubishi Motorsa, uhićen je zbog sumnje u kršenje financijskog zakona, objavili su japanski mediji.

Zbog takvih je napisa cijena dionica Nissanova partnera i glavnog dioničara Renaulta, u kojem Ghosn obnaša dužnost predsjednika uprave i izvršnog direktora, jutros snažno pala. Na burzi Euronext samo tijekom prijepodneva dionice su mu oslabile više od 12 posto.

Krivo prikazivao svoje prihode

Iz drugog proizvođača automobila u Japanu objavili su da su Ghosn i direktor Greg Kelly u izvješćima podnesenim Tokijskoj burzi iskazivali manje iznose bonusa i dodataka na plaću od stvarnih kako bi se smanjio objavljeni iznos naknada koje prima Carlos Ghosn.

Iz Nissana poručuju kako je otkriven i niz drugih krupnijih nezakonitih radnji Ghosna, poput korištenja tvrtkina novca za osobne potrebe, a potvrđena je i značajna upletenosti Grega Kellyja.

U toj su kompaniji proteklih mjeseci vodili internu istragu nakon što su od zviždača dobili dojavu o nepravilnostima. 

Istražitelji u Tokiju ispitali su Ghosna i pretražili urede u Nissanovom sjedištu, objavila je novinska agencija Kyodo.

Uprava će na sastanku predložiti Ghosnovo razrješenje s dužnosti predsjednika, objavio je japanski proizvođač. Tijekom dana trebali bi održati i tiskovnu konferenciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara