Samo u Hrvatskoj: Evo kakav pakao su uhljebi priredili čovjeku koji je htio iznajmljivati bicikle

Samo u Hrvatskoj: Evo kakav pakao su uhljebi priredili čovjeku koji je htio iznajmljivati bicikle

Foto: 123rf, Index, screenshot: Facebook

U NIZU priča o uhljebima i birokratima koji zagorčavaju život hrvatskim građanima i poduzetnicima, danas je u Facebook grupi "Libertarijanci koji govore naški" objavljeno i svjedočanstvo R.M.-a (podaci poznati redakciji), koji se s ostalim članovima grupe podijelio svoje iskustvo s inspektorima i komunalcima.

Frustrirajuću priču, koja je ujedno i zoran prikaz hrvatske poduzetničke klime, u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Moja ovotjedna dogodovština... Rentam neke bicikle na moru. I sad, stavim na jednog reklamu rent a bike. Dođe inspektor i veli ne može, javna površina blabla. Ok, zamolim poznanicu da mi stavi reklamu u izlog svog dućana. Dođe komunalac i veli ne može, taj dućan nije registriran za rentu bicikla".

"Plaćamo ljude da ne daju drugima da rade"

"Ali kaže mi da mogu ako hoću unajmiti pult. Koji dođe 8k kn. No dobro velim ja, može jedan pult. Na to će inspektor - pa zapravo i ne može, jer imamo ih ograničen broj. Jelda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No dobro, nađem jednog gospodina sa svojim pultom, pitam ga jel mogu tu reklamirat bicikle pa da podijelimo troškove. Veli ovaj nema problema. No eto opet inspektora, pult je registriran samo za rentu plovila, ne i bicikala. Može li se doregistrirati? Da, iduće godine.

To čak nije ni parazitizam, mi plaćamo ljude da ne daju drugima da rade. I da apsolutno nitko, pa čak ni državni uhljebi, od toga nemaju koristi", zaključuje svoju priču R.M.

Ipak, za Index je ispričao i kakvi su mu planovi za budućnost te namjerava li ustrajati u svojem poslu.

"Ustrajati je borba s vjetrenjačama"

"Ustrajati je borba s vjetrenjačama. Budu mi nabijali kaznu za kaznom, ako i jesam u pravu, dok dočekam sudsku presudu proći će 20 godina, za vrijeme kojih neću biti u stanju obavljati posao. A i da dobijem tužbu sumnjam da bi mi platili propuštenu dobit. Tako da se prebacujem na online oglašavanje i unajmio sam nekog dečka da dijeli letke. To se, začudo, za sada još smije. Srećom, imam i neke privatne kanale preko kojih to mogu gurati, pa nije sve propalo. Ali da su mi uzeli dobar dio prometa, jesu.

S time da je najveći paradoks da je to jedini prodajni kanal gdje me mogu koliko-toliko uspješno siliti da provodim fiskalizaciju i plaćam porez. Tako da me de facto guraju iz oblika poslovanja u kojem me mogu nadzirati u sivu zonu, gdje ne mogu i gdje moje plaćanje poreza ovisi o mojoj dobroj volji. Totalni apsurd. Ali to je njihov problem, ne moj.

Naravno, da se razumijemo, ja plaćam sav porez, ne bi mi na pamet palo drugačije", kaže mladi poduzetnik za Index.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara