UHS: Bez više novca nema učinkovitijeg pravosuđa

UDRUGA hrvatskih sudaca (UHS) ocijenila je danas da ni povećana proračunska sredstva za pravosuđe nisu dovoljna za njegovu veću učinkovitost.

´Očekivati da se sadašnje pravosuđe ozbiljno suprotstavi kriminalu isto je kao i očekivati da Schumachera pobjedi netko u fići´, kazao je predsjednik UHS-a Vladimir Gredelj nakon sjednice Upravnog odbora Udruge.

Na primjedbu novinara da su sredstva za pravosuđe za iduću godinu povećana za 20-tak posto, Gredelj je ocijenio kako to još uvijek nije dovoljno, te da se bez dodatnih znatnih ulaganja ne može očekivati veća učinkovitost pravosuđa.

U UHS-u su najavili rad na zakonskom prijedlogu kojim bi se odredili načini, modeli i tijela koja bi podrobnije provjeravala tko su kandidati za suce.

Na taj bi se način, smatra Gredelj, izbjeglo da se za suce imenuju samo stručni, a ne i moralni i vjerodostojni ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Udruga sudaca pozvala je Ustavni sud da najkasnije do kraja godine uzme u rad prijedlog Udruge kojim se traži preispitivanje odluke da se sucima ne plaća dodatak za godine radnog staža.

Upravni odbor UHS-a donio je izjavu kojom osuđuje nalog predsjednika bjelovarskog Županijskog suda da na porti suda bilježe kada Gredelj, sudac tog suda, dolazi i odlazi s posla. U Udruzi tvrde da ne postoji propis koji bi određivao obvezu sudaca da u vrijeme radnog vremena moraju biti u sudu.

Udruga je osnovala radnu skupinu koja bi trebala izraditi prijedlog izmjene Kaznenog zakona, odnosno uvođenja grupe kaznenih djela pod nazivom ´ometanje pravde´ s ciljem da se poveća procesna disciplina stranaka u postupku i poveća efikasnost sudstva.

Gredelj je ocijenio nedopustivim da Vlada mijenja sustav plaća sudaca bez prethodnog razgovora sa sudačkom udrugom i Vrhovnim sudom. Za njega je to još jedan dokaz ´maćehinskog odnosa´ izvršne vlasti prema sudstvu.

Osvrnuvši se na komentiranje i nezadovoljstvo čelnika ´petorke´ o nepravomoćnim oslobađajućim presudama u slučaju Lora i tzv. zločinačke organizacije, Gredelj je ustvrdio kako je riječ o ´nedopustivom klasičnom primjeru kaznenog djela prisile nad pravosudnim dužnosnikom´, te da bi se time trebao ´pozabaviti´ i glavni državni odvjetnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara