Ujedinili se Liberalno-demokratska partija i Građanski savez Srbije

U SUBOTU je u beogradskom centru "Sava" na zajedničkoj skupštini proglašeno ujedinjenje Liberalno-demokratske partije (LDP) i Građanskog saveza Srbije (GSS) u novu stranku pod nazivom Liberalno-demokratska partija, kojoj će na čelu biti Čeda Jovanović.

Za potpredsjednike su izabrani Nataša Mičić, dosadašnja predsjednica GSS, te LDP-ovi čelnici Nebojša Ranđelović i Nenad Milić. Dugogodišnja čelnica GSS-a Vesna Pešić je imenovana predsjednicom Političkog savjeta stranke, a članove Glavnog odbora će se imenovati na sljedećoj sjednici skupštine.

GSS, koji korijene vuče od Saveza reformskih snaga, stranke posljednjeg jugoslavenskog premijera Ante Markovića, registriran je 1992. godine i dugo vremena je predstavljao jedinu stranku u Srbiji koja se suprotstavljala nacionalizmu i ratnoj politici Slobodana Miloševića. Dio post-miloševićevske vladajuće koalicije su postali nakon izbora 2000. godine, a Nataša Mičić je kratko vrijeme bila i vršitelj dužnosti predsjednika Srbije.

LDP je, pak, 2004. godine nastala od disidentske frakcije Demokratske stranke na čelu s Čedom Jovanovićem, bivšim studentskim aktivistom poznatim po organizaciji demonstracija protiv Miloševića.

LDP je posljednjih godina izazvao veliku pažnju kao prva veća politička stranka u Srbiji koja se zalaže za nezavisnost Kosova, kao i potpunu suradnju s haškim sudom te lustraciju svih kadrova u srpskom establishmentu povezanih s bivšim Miloševićevim režimom ili srpskim nacionalizmom.

Koalicija stranaka na čelu s LDP je na parlamentarnim izborima u siječnju osvojila 5,3 % glasova, te tako prešavši izborni prag ušla u Narodnu skupštinu s 15 zastupnika. LDP gro svoje biračke baze ima u urbanim dijelovima Srbije, kao i u Vojvodini.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara