Ukinuta oslobađajuća presuda Horvatinčiću, opet će mu se suditi za smrt dvoje Talijana

Ukinuta oslobađajuća presuda Horvatinčiću, opet će mu se suditi za smrt dvoje Talijana

Foto: FaH

PRESUDA sutkinje Maje Šupe, koja je bila povjerovala u priču o Horvatinčićevoj sinkopi, pala je u vodu.

>>Pomorski kapetani objasnili zašto je presuda Horvatinčiću potpuno suluda

>>Ovo je sutkinja koja je oslobodila Tomislava Horvatinčića


Naime, Županijski sud u Zadru odlučio je prihvatiti žalbu tužiteljstva na oslobađajuću presudu Tomislavu Horvatinčiću, čime se ta presuda ukida, a predmet ide na ponovno suđenje.

Kako javlja reporter Nove TV, prema prvim informacijama, suđenje će početi najranije u lipnju.

Zadarski sud: Razlozi Maje Šupe za oslobađanje Horvatinčića su - proturječni


U obrazloženju odluke Županijskog suda u Zadru navedeno je kako je sutkinja Maja Šupe prilikom donošenja oslobađajuće presude Tomislavu Horvatinčiću počinila bitne povrede kaznenog postupka.

Sud u Zadru smatra da su razlozi za oslobađajuću presudu bili proturječni.

Zadarski sud tako je naveo kako je odluka šibenskog suda proturječna u smislu da je navedeno kako Horvatinčićeva krivnja nije dokazana, dok se u drugom dijelu poziva na zakonsku odredbu prema kojoj bi Horvatinčić zbog sinkope, odnosno gubitka svijesti, bio neubrojiv.


Šibenski sud je povjerovao isključivo Horvatinčićevoj obrani


Osim toga, Vijeće Županijskog suda u Zadru, kojim je predsjedao sudac Hrvoje Visković, ocijenilo je i oslobađajuću presudu sutkinje Maje Šupe.

Vijeće je istaknulo kako je šibenski sud zaključio da je Horvatinčić zaista bio u stanju sinkope u trenutku udara njegovog glisera u talijansku jedrilicu jedino na temelju iskaza. Konkretno, radilo se o iskazima Horvatinčićeve obrane i iskaza Anice Đerđe, Horvatinčićeve djevojke.

Ona se u trenutku sudara nalazila s njim na gliseru, a osim time, taj zaključak su donijeli i prema iskazima još nekih svjedoka i vještaka.

Sud u Zadru dodao je ipak i kako šibenski sud nije obrazložio kako se u tezu obrane o Sinkopi uklapaju navodi ostalih svjedoka i lučkog kapetana koji je ispitivao Horvatinčića.

Horvatinčićeva skica mogla bi biti prihvaćena kao zakonit dokaz na novom suđenju


Osim toga, sud u Zadru istaknuo je i da je šibenski sud odbio pregledati skicu nesreće koju je napravio sam Horvatinčić nakon nesreće te kako je tu odluku obrazložio činjenicom da je ista još 2015. izuzeta kao nezakonit dokaz.

Hoće li ta skica biti zakonit dokaz ili ne odlučivat će se u ponovljenom suđenju Horvatinčiću.

Žalba podnesena u prosincu

Žalba Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku podnesena je prvog dana prosinca prošle godine zbog "bitnih povreda odredaba kaznenog postupka i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja".

U žalbi su, kažu u tom tužiteljstvu, iscrpno analizirani svi žalbeni razlozi i argumenti, kao i državnoodvjetničko stajalište da je zaključak suda o nepostojanju odgovornosti okrivljenika pogrešan.

Tijek događaja

Podsjetimo, dvije osobe poginule su u sudaru jedrilice i glisera u moru kod Primoštena u kolovozu 2011. godine, točnije kod otočića Maslinovik. Na oba plovila nalazile su se po dvije osobe. Dvije osobe s glisera, Horvatinčića i prijateljicu, spasio je policijski brod, dok se za druge dvije, koje su se nalazile na talijanskoj jedrilici, tragalo oko sat i pol. Bio je to bračni par Salpietro čija djeca se danas zgražaju zbog trakavice oko suđenja ubojici njihovih roditelja na hrvatskom sudu.
 
Tomislav Horvatinčić tada je potvrdio da je upravljao jahtom koja se sudarila s talijanskom jedrilicom.

Šest godina kasnije, na Općinskom sudu u Šibeniku, Tomislav Horvatinčić je na ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi za pomorsku nesreću u kojoj je živote izgubilo dvoje Talijana.

Presudu je pročitala sutkinja Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo na 20 mjeseci zatvora - uvjetno na tri godine.

U obrazloženju presude sutkinja Šupe navela je kako se "nije sa sigurnošću utvrdila neizravna namjera, a sud je donio oslobađajuću presudu imajući u vidu iskaz Horvatinčića i svjedoka te vještačenja kako pomorskih tako i medicinskih vještaka".

Nije bio ubrojiv

Maja Šupe kazala je i kako "nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe".

Sud je, laičkim rječnikom rečeno, povjerovao Horvatinčićevoj obrani koja je tvrdila da je poduzetnik u trenutku sudara s jedrilicom na kojoj je plovio talijanski par bio u stanju tzv. sinkope, odnosno stanju bez svijesti, zbog čega nije bio ubrojiv.

Horvatinčić: Nagodio sam se, tražili su 8 milijuna eura; Odvjetnik djece poginulih Talijana: Horvatinčić laže

Nakon saslušanja na Žalbenom vijeću u Zadru, Horvatinčić je izjavio kako se uspio nagoditi s djecom stradalih supružnika oko financijske odštete, ali iznos nije htio otkriti. Rekao je da su oni od njega tražili osam milijuna eura, ali da konačna nagodba nije tolika.

Ugovor o isplati odštete potpisao je s njihovim pravnim zastupnicima, a jedna od klauzula je tajnost isplaćenog iznosa. "Dogovoreno je da iznos upravo zbog te djece ostane tajna, iako sam svjestan toga da nikakav novac ne može nadoknaditi gubitak roditelja", izjavio je Horvatinčić.

Odvjetnik djece poginulih Talijana Ognjen Frangeš nedugo potom otkrio je kako Horvatinčić laže i kako se nije nagodio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara