Rusija privremeno pritvorila uhićene ukrajinske mornare

Rusija privremeno pritvorila uhićene ukrajinske mornare
Screenshot: Facebook

SUD na Krimu počeo je danas smještati u privremeni pritvor ukrajinske mornare koje je uhitila ruska obalna straža na moru kod tog ukrajinskog poluotoka koji je Rusija anketirala.

>> Rusi objavili snimke zatočenih ukrajinskih mornara

Riječ je o prvom otvorenom sukobu Rusije i Ukrajine od aneksije Krima i izbijanja oružanog sukoba na istoku Ukrajine u kojem je do sada poginulo više od 10.000 ljudi.

Optuženi da su ilegalno prešli rusku granicu, petorica ukrajinskih mornara, od 24 koliko ih je uhićeno u nedjelju, smještena su u privremeni pritvor do 25. siječnja, rekla je predstavnica za ljudska prava Kima, Ljudmila Lubina.

Desetak mornara izići će pred suca danas, a ostali sutra.

Rusija zatočila 24 ukrajinska mornara

Ruski pogranični brodovi zaplijenili su u nedjelju dva manja broda ukrajinske mornarice i tegljač pošto su otvorili vatru i ranili nekoliko ukrajinskih mornara, što je najozbiljniji sukob između Moskve i Kijeva zadnjih godina.

Moskva je prije toga zapriječila prolaz kroz Kerčka vrata pored anektiranog Krima kako bi spriječila da brodovi iz Crnog uđu u Azovsko more te kazala da je mala flotila ignorirala upozorenja da se zaustavi i izvodila opasne manevre.

Rusija je u napadu na ukrajinska plovila zatočila 24 mornara, od kojih su trojica ranjena.

Rusija je pripojila Krim 2014. i tada je sagradila dugačak most koji povezuje taj poluotok s južnom Rusijom i premošćuje Kerčka vrata - uski vodeni prolaz koji vodi od Crnog mora do Azovskoga mora, gdje se nalaze dvije ukrajinske važne luke.

Međusobni sporazum daje i Rusiji i Ukrajini pravo korištenja Azovskog mora, koje leži između njih i povezano je uskim Kerčkim vratima s Crnim morem.

Ukrajinski parlament u ponedjeljak je uveo izvanredno stanje na mjesec dana koje će vlastima omogućiti mobilizaciju građana, kontrolu medija i ograničavanje javnih skupova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin povezuje incident s predizbornom kampanjom u Ukrajini koju u proljeće 2019. očekuju predsjednički izbori. Kijev optužuje također da traži izgovor za jačanje sankcija protiv Rusije, uvedenih 2014. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara