Uljanik grupa će isplatiti radnicima TIBO-a dio neisplaćenih plaća, ali samo ako prekinu štrajk

Uljanik grupa će isplatiti radnicima TIBO-a dio neisplaćenih plaća, ali samo ako prekinu štrajk

Foto: FAH

ČLAN Uprave matuljske Tvornice industrijske i brodske opreme "3. maj" (TIBO) Matko Pekić izjavio je da je Uljanik grupa, kao uvjet za uplatu dijela dogovorene pozajmice za plaće u toj tvornici, predložila da se prekine štrajk i povuku radničke ovrhe zbog neisplaćenih plaća.

Pekić je rekao da je Uljanik iznio prijedlog kako bi se TIBO „pomaknuo s mrtve točke“, po kojemu bi se povećala svota druge tranše pozajmice s 850 tisuća na oko milijun kuna i od koje bi svim radnicima bila isplaćena plaća za studeni prošle godine te dio neisplaćenih plaća za listopad. Time bi se omogućila deblokada računa tvornice, istaknuo je, dodajući da je Uljanikov uvjet za to da svi radnici povuku ovrhe u Fini i da se štrajk prekine, a tvornica počne raditi 18. siječnja.

Radnici bi tako, s obzirom na isplatu u prosincu, u mjesec dana dobili ukupno tri plaće, a tvornica bi im dugovala još tri, rekao je Pekić, dodajući da je cilj Uljanikova prijedloga ostvariti kontinuitet barem u isplati sljedećih plaća i nastavak proizvodnje.

Uljanik je, istaknuo je, kao najveći poslovni partner TIBO-a, potvrdio interes za nastavak suradnje i ugovaranje novih poslova, ali i dao do znanja da ne može čekati, da će uskoro morati odlučivati o dobavljaču za nove poslove i o realizaciji poslova koji su već ugovoreni s TIBO-om.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Željko Bilić rekao je kako je Štrajkaški odbor odlučio da neće prekidati štrajk i da ne pristaje na ultimatum. Istaknuo je da Uljanik ima obvezu isplatiti pozajmicu te da je jučer trebao isplatiti drugu tranšu. "Kad su potpisivali sporazum u prosincu, znali su da smo u štrajku i nije im to smetalo kad su upisivali hipoteku, a sada im smeta", istaknuo je Bilić i dodao da je uvjet za prekid štrajka isplata svih šest neisplaćenih plaća.

"Neka se za budućeg vlasnika pobrine država, mi tražimo svoje plaće", rekao je Bilić.

Posljednji štrajk u TIBO-u počeo je početkom prosinca lani, u tvornicu su počele stizati ovrhe radnika i dobavljača, a račun je blokiran od 9. studenoga. Brodogradilište "3. maj" (Uljanik grupa) nedavno je upisalo založno pravo na zemljište TIBO-a, vrijedno oko 8,5 milijuna kuna. Prva hipoteka od 3,5 milijuna kuna odnosi se na avanse za novogradnju, a druga od pet milijuna kuna na pozajmicu Uljanika za isplatu plaća u TIBO-u. Veći dio je isplaćen, a očekuje se isplata još oko 1,7 milijuna kuna.

Radnici i Sindikat metalaca nadali su se će tvornicu kupiti Uljanik, ali je jedinu ponudu na javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica TIBO-a predao samoborski DIV.  U tijeku je procjena vrijednosti tvornice, nakon čega će DIV-u biti ponuđeni uvjeti kupnje.

Za sutra je sazvan skup radnika na kojem će ih Uprava i Sindikat metalaca izvijestiti o stanju, a oni će se očitovati o Uljanikovu prijedlogu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara