Umirovljenici "spašavaju" državu od bankrota

HRVATSKA je dužna 30 milijardi dolara i ako se nastavi zaduživati, može doći do potpunog kraha. Vlada će, kako bi se spasila od bankrota, davati manje novca zdravstvu i smanjiti mirovine.

Kako pišu 24sata, dug SFRJ u vrijeme kada se govorilo o raspadu sistema zbog goleme zaduženosti iznosio je 20 milijardi dolara. Hrvatska, koja je pet puta manja, dužna je 50% više. Nedostatak ekonomske politike doveo je do toga da je svaka nerođena beba dužna već oko 60 tisuća kuna.

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski kao i vodeći hrvatski ekonomski stručnjaci kažu kako će Hrvatska bankrotirati ako se nastavi zaduživati. Ekonomski analitičar Mladen Vedriš dodaje kako država zaduženi novac troši na potrošnju i gradnju cesta. To ne donosi zaradu, a i ne razvija se domaće gospodarstvo.

"Kad država nema novca, prvo se odriče znanosti, obrazovanja i socijalnih prava." - izjavio je Vedriš za 24sata. A ministar financija Ivan Šuker je za kraj ovog mjeseca najavio reforme u zdravstvu i socijali pa je izvjesno da će se smanjiti mirovine i manje novca davati za zdravstvo.

Tako će oni najsiromašniji postati još siromašniji. Zasigurno će im biti lakše kada shvate da je sve to za dobrobit Lijepe naše.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara