Umro Hrvoje Šarinić, jedan od osnivača HDZ-a i bliski Tuđmanov suradnik

Umro Hrvoje Šarinić, jedan od osnivača HDZ-a i bliski Tuđmanov suradnik

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

NAKON duge i teške bolesti jutros je u 83. godini umro Hrvoje Šarinić, jedan od osnivača HDZ-a i bliski suradnik Franje Tuđmana, javlja HRT.

Šarinić je rođen 17. veljače 1935. u dobrostojećoj obitelji. Njegov otac Marijan bio je član HSS-a, gradonačelnik Sušaka, vlasnik kamenoloma s kojim se obogatio između dvaju svjetskih ratova.

Za vrijeme talijanske okupacije pohađao je talijansku osnovnu školu. Završio je gimnaziju na Sušaku. Arhitektonsko-građevinski fakultet, smjer mostogradnje, upisao je u Zagrebu 1952. Studirao je deset godina.

Tijekom studija upoznao je buduću suprugu Eriku u crkvi sv. Vinka.

Osoba od Tuđmanovog najvećeg povjerenja

U politiku je ušao potkraj 1989. Poslao je Tuđmanu pismo sa životopisom, u kojem mu se stavio na raspolaganje. Do izbora je obavljao administrativne poslove u stranci, a nakon pobjede HDZ-a postao je najprije šef kabineta, a potom predstojnik Ureda predsjednika. Tu je dužnost obavljao s prekidima u tri navrata.

Bio je osoba od najvećeg Tuđmanova povjerenja.

Nakon parlamentarnih izbora 1992. dobio je mandat za sastavljanje vlade. Na dužnosti premijera bio je do travnja 1993. Nakon toga Šarinić se vratio na mjesto predstojnika Ureda predsjednika.

13 puta se sastao s Miloševićem

Bio je šef hrvatskog pregovaračkog tima s pobunjenim Srbima i voditelj Povjerenstva za odnose s Unproforom. Išao je u tajne misije u Beograd, gdje se trinaest puta sastao sa Slobodanom Miloševićem. Potpisao je Erdutski sporazum o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Ugovorio je izgradnju istarskog ipsilona s francuskom tvrtkom Bouygues.

Nakon Tuđmanove smrti stajao je u počasnoj straži uz njegov odar. Godine 2000. priključio se Demokratskom centru, gdje je kraće vrijeme bio aktivan.

Plenković izrazio sućut

U povodu smrti Hrvoja Šarinića predsjednik vlade Andrej Plenković izrazio je sućut njegovoj obitelji istaknuvši da će u hrvatskoj povijesti ostati zabilježen po aktivnom političkom doprinosu demokratskim promjenama i stvaranju hrvatske države te po domoljubnom angažmanu u Domovinskom ratu.

"Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Hrvoja Šarinića, bivšeg predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Gospodina Šarinića pamtit ćemo i kao bliskoga suradnika i predstojnika Ureda prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, jednog od predsjednika hrvatskih vlada ratnih godina te potpisnika Erdutskoga sporazuma 1995. godine, koji je bio uvod u mirnu reintegraciju Podunavlja u hrvatski ustavnopravni poredak.

U hrvatskoj će povijesti ostati zabilježen po aktivnom političkom doprinosu demokratskim promjenama i stvaranju hrvatske države, kao i domoljubnom angažmanu u Domovinskom ratu.

U ovim teškim trenucima primite, molim Vas, u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno izraze sućuti i poštovanja", napisao je premijer Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara