Umro najstariji svjetski osuđenik na smrt

Umro najstariji svjetski osuđenik na smrt

Tekst: J.D.
Foto: JLP


VIVA Leroy Nash, najstariji osuđenik na smrtnu kaznu na cijelom svijetu, umro je u 94. godini života, preduhitrivši tako izvršenje smrtne kazne.

Nash, osuđeni ubojica, proveo je veći dio zadnjih 80 godina u zatvoru, a gotovo 30 godina je čekao smaknuće. Svojedobno su ga znali kao "zatvorskog Houdinija", jer je u nekoliko navrata uspješno pobjegao iz zatvora, a sada će ga znati kao najstariju osobu koja je umrla na odjelu za osuđenike za smrt.

Umro je od nekoliko teških srčanih udara, rekao je njegov odvjetnik Thomas Phalen. "Ovo je vrijeme slavlja, jer čovjek je umro, u miru je i nismo morali prolaziti kroz užas smaknuća", rekao je Phalen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čovjek koji je volio bježati iz zatvora

Nash je zadnjih  nekoliko godina proveo u zatvorskoj bolnici zbog slabog zdravlja, a zbog slabog zdravlja su mu i odgađali smaknuće. Bio je gotovo potpuno gluh i slijep te je patio od poodmakle demencije.

Prvi put je u zatvor dospio 1930. godine, kad je imao 15 godina. Nakon što je prvi put pušten, u Connecticutu je ubio policajca i zatvoren je na 25 godina. Gotovo je umro pri pokušaju bijega 1965. godine.

Kad je 1977. godine pušten iz zavora, ponovno je počinio ubojstvo pa su ga smjestili u zatvor, ali nekako je uspio dogovoriti rad izvan zatvora pa je još jednom pobjegao. Nekoliko tjedana nakon bijega ubio je policajca, nakon čega je osuđen na smrt. Iz odjela za osuđenike na smrt nije uspio pobjeći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara