UN: Od prosinca sa sjeverozapada Sirije izbjeglo 700 tisuća ljudi

UN: Od prosinca sa sjeverozapada Sirije izbjeglo 700 tisuća ljudi
Foto: EPA

VIŠE od 700 tisuća ljudi izbjeglo je iz svojih domova na sjeverozapadu Sirije od prosinca zbog ofenzive vladinih snaga koja je u tijeku i kojom se želi osvojiti i posljednje uporište pobunjenika u državi, objavili su Ujedinjeni narodi.

"Od 1. prosinca je više od 700 tisuća žena, djece i muškaraca izbjeglo iz svojih domova na sjeverozapadu Sirije", objavio je David Swanson, glasnogovornik UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA).

"Ovo posljednje izbjeglištvo pogoršava već tešku humanitarnu situaciju na terenu u Idlibu", dodao je, referirajući se na posljednje uporište sirijskih pobunjenika u devet godina dugom sukobu, grad u blizini turske granice. 

Najmanje 290 tisuća djece

Swanson ističe kako su cijeli gradovi u regiji prazni jer sve veći broj civila bježi sjeverno, prema područjima koja smatraju sigurnijima. 

"Mnogi bježe u otvorenim kamionima ili pješice, često po noći, u očajnom pokušaju da ne budu primijećeni. Sve se to događa po noći, kada temperature padaju ispod ništice", rekao je. 

U to vrijeme sirijska vojska i savezničke snage napreduju u provinciji. 

U izbjeglištvu je i najmanje 290 tisuća djece, objavila je humanitarna agencija Save the Children. 

"Gotovo četvrtina stanovništva Idliba primorana je pobjeći iz svojih domova u samo nekoliko tjedana", rekla je Sonia Khush iz te organizacije, prozvavši situaciju u Idlibu "humanitarnom katastrofom". 

Turska je ovaj tjedan najavila da će njezina vojska napasti sirijske snage bilo gdje na njezinom teritoriju ako strada još jedan turski vojnik.  

Do srijede je u sirijskim artiljerijskim napadima u posljednjih deset dana poginulo 14 pripadnike turske vojske, prenosi Reuters. 

Turski ministar obrane Hulusi Akar je najavio kako će Ankara poslati dodatne vojnike na teren. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara