UN traži od stranih zemalja da poštuju prekid vatre u Siriji

UN traži od stranih zemalja da poštuju prekid vatre u Siriji

Foto: Hina

UN-ov specijalni izaslanik za Siriju Staffan de Mistura tražio je od zemalja koje podržavaju zaraćene strane da poštuju prekid vatre nakon nedavne eskalacije sukoba koja bi mogla potkopati pregovore u Ženevi.

"Sve veća kršenja posljednjih dana potkapaju prekid vatre i velike su negativne posljedice po sigurnost civila, humanitarni pristup i politički proces", istaknuo je Staffan de Mistura u priopćenju medijima.

Hitna intervencija

UN-ov posrednik je uputio pisma ministrima vanjskih poslova Irana, Rusije i Turske, triju zemlja jamaca prekida vatre koji je stupio na snagu 30. prosinca 2016. kojim od njih traži da hitro interveniraju kako bi se prekinuli sukobi.

Moskva i Teheran politički i vojno podržavaju režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok je Turska bliska oporbi.

Sukobi su nastavljeni prošlog tjedna na istoku Damaska i u središtu zemlje, uoči petog kruga mirovnih pregovora koje je u Ženevi organizirao de Mistura.

Islamističke pobunjeničke skupine su pokrenule iznenadnu ofenzivu u sektoru blizu glavnog grada, ali sirijska vojska tvrdi da je uspjela vratiti izgubljeni teren.

Najmanje 16 civila ubijeno je, a više desetaka osoba je ranjeno u zračnom napadu na područje koje drže pobunjenici blizu Damaska, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara