UN: U Astani propuštena posljednja prilika za mir u Siriji

UN: U Astani propuštena posljednja prilika za mir u Siriji
Foto: Hina/EPA

RUSIJA, Turska i Iran nisu uspjeli postići opipljiv napredak u uspostavi sirijskog ustavnog odbora na sastanku u kazahstanskome glavnom gradu Astani, objavio je danas ured UN-ova predstavnika za Siriju Staffana de Misture.

"Posebni izaslanik de Mistura duboko žali (...) nema opipljiva napretka u prevladavanju desetomjesečnog zastoja u stvaranju ustavnog odbora", rečeno je.

"Sastanak u Astani 2018. bila je posljednja prilika, nažalost za sirijski narod, propuštena mogućnost da se ubrza uspostava sirijskoga vjerodostojnog, uravnoteženog i uključivog ustavnog odbora, koji bi činili i vodili Sirijci, a uz potporu UN-a."

Za Rusiju je ishod sastanka pozitivan

Tri zemlje u zajedničkoj su izjavi objavljenoj nakon pregovora rekle da će "intenzivirati" savjetovanje kako bi što prije uspostavile odbor.

"Ruska strana ishod konferencije vidi kao pozitivan", rekao je nakon pregovora ruski predstavnik za Siriju Aleksander Lavrentiev u Astani.

Moskva, Teheran i Ankara također su u zajedničkoj izjavi rekle da su zabrinute zbog kršenja primirja u demilitariziranoj zoni Idlibu na sjeverozapadu zemlje te da će "pojačati napore da osiguraju nadzor", no istaknule su da je potrebno "nastaviti borbu protiv terorizma".

To bi uključilo pojačani rad iransko-rusko-turskog koordinacijskog centra, navodi se u izjavi objavljenoj drugi dan dvodnevna sastanka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara