UN uoči Zagreb Pridea: Uvjereni smo da nasilje i agresija nisu prava slika Hrvatske

Foto: AFP

UN U Hrvatskoj pozvao je danas putem priopćenja sve strane da pokažu toleranciju i poštivanje različitosti tijekom odvijanja Zagreb Pridea 18. lipnja 2011. Ujedinjeni narodi pozvali su i na uljuđeno ponašanje u skladu s vrijednostima istaknutim u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima i hrvatskom zakonu, koji zabranjuje svaki oblik diskriminacije, uključujući i seksualnu orijentaciju.

"Ujedinjeni narodi u Hrvatskoj, kao i drugdje u svijetu, zalažu se za ljudska prava i toleranciju. To uključuje i poštivanje prava svih manjina i jednaku zaštitu pred zakonima bez ikakvog oblika diskriminacije. Predstavništvo UN-a u Hrvatskoj uvjereno je da nasilje i agresivno ponašanje koje su pokazali demonstranti u Splitu 11. lipnja nije prava slika Hrvatske", priopćeno je.

"Svi imaju pravo na život bez diskriminacije"

Predstojnica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin izrazila je podršku Zagreb Prideu kao važnoj manifestaciji zagovaranja ravnopravnosti i dostojanstva LGBTIQ osoba.

"Svim organizatorima i organizatoricama čestitamo na obljetnici desete po redu Zagreb Pride povorke. Povorku ponosa, kao što vam je to poznato, podržavali smo i svih prijašnjih godina polazeći od uvjerenja da svatko ima pravo na život bez diskriminacije bez obzira na spol, spolnu orijentaciju i rodni identitet.", stoji u priopćenju Ureda te se dodaje kako najoštrije osuđuju eskalaciju homofobnog nasilja i govora mržnje u Splitu.

"Nadamo se da će deseta po redu Povorka ponosa LGBTIQ osoba Zagreb Pride proći u ozračju mira i tolerancije i da će time građani i građanke Zagreba potvrditi svoju demokratsku zrelost. Zahvaljujemo na pozivu za sudjelovanjem i potvrđujemo dolazak predstavnice Ureda za ravnopravnost spolova.", zaključuje Štimac Radin te podsjeća javnost na Zakon o ravnopravnosti spolova i Zakon o suzbijanju diskriminacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara