UNICEF zabrinut zbog moguće epidemije u južnom Libanonu

LIBANONCIMA koji nisu napustili jug zemlje prijete epidemije ukoliko Izrael nastavi napade u tom sektoru, jer nema dovoljno vode za piće, električne energije i goriva, upozorio je u petak dužnosnik UN-a.

Istodobno, konvoji međunarodnih organizacija s hranom koji dolaze iz Sirije više ne mogu ući u Libanon jer su srušeni mostovi sjeverno od Bejruta.

"Strahujemo od dizenterije, kolere i drugih epidemija", kazao je za AFP Paul Sherlock, savjetnik UN-ova Fonda za pomoć djeci (UNICEF).

"Najviše strahujemo od dizenterije", dodao je Sherlock.

U izraelskim bombardiranjima uništene su prometnice i infrastruktura, a deseci tisuća stanovnika južnog Libanona morali su napustiti svoj dom.

"Najteže je stanje na jugu. Napose u selima uz granicu, gdje još ima ljudi u podrumima koji se tamo skrivaju već više od dva tjedna. Nema vode, struje, benzina ni odvoza smeća", upozorio je čelnik UNICEF-a.

"Novorođenčadi se daje voda iz rijeka", dodao je. "Potrebna je žurna pomoć u vodi, hrani, lijekovima i gorivu. Ono što smo podijelili samo je kap u moru", kazao je.

UN je u petak opetovao svoj poziv na prekid vatre kako bi se olakšao rad humanitarcima. "Danas je glavni problem pristup stanovnicima", istaknula je Marie Heuze, službena predstavnica UN-a u Ženevi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara