UN-ov izaslanik tvrdi da se AIDS u Africi može pobijediti

AIDS se u Africi može pobijediti uz odgovarajuća sredstva i zajedničke napore afričkih zemalja i međunarodne zajednice, rekao je izaslanik Ujedinjenih Naroda za HIV/AIDS.

´Bez obzira kako strašna pokora bio AIDS, bez obzira na ograničene mogućnosti reagiranja, bez obzira na strašne ljudske žrtve, aspolutno je sigurno da se pandemija može preokrenuti zajedničkim naporom afričkih zemalja i međunarodne zajednice´, rekao je Stephen Lewis, posebni izaslanik za HIV/AIDS glavnog tajnika UN-a.

Nakon dvotjednog posjeta Lesotu, Zimbabveu, Malaviju i Zambiji on je rekao da je zadivljen napretkom tih zemalja ostvarenim u borbi protiv strašne bolesti.

Lewis je međutim naglasio da, unatoč naporima ove najugroženije četiri zemlje i diljem Afrike, katastrofalni razmjeri AIDS-a traže velika sredstva za njegovo suzbijanje.

Zato je važno da međunarodna zajednica podupre Globalni fond za borbu porotiv AIDS-a, dodao je on.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lewis je rekao da je fond sada u krizi te se zapitao zašto bogate zemlje pokazuju uzdržanost riskirajući najznačajnije financijsko sredstvo koje je na rspolaganju za borbu protiv najokrutnije bolesti s kojom se čovječanstvo ikad suočilo.

Opisujući ograničenost raspoloživih sredstava i nedostatak interesa bogatih kao ´masovno umorstvo iz uskogrudnosti´ Lewis je kazao da je vrijeme učtivosti prošlo.

´Ljudi koji žive s HIV/AIDS-om su u utrci s vremenom´, kazao je on. ´Ne smije se dopustiti da se pandemija nastavi, a oni koji promatraju kako napreduje s izvjesnom vrsti patolološke staloženosti moraju biti pozvani na odgovornost´.

On je kazao da bi moglo doći vrijeme kada će se formirati sud koji bi se bavio ovom specifičnom vrsti zločina protiv čovječnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara