UN-ovi inspektori razgovarali s iračkim znanstvenikom

UN-OVI inspektori za naoružanje razgovarali su u petak u Bagdadu s važnim iračkim znanstvenikom, stručnjakom za aluminijske cijevi koje se koriste u proizvodnji projektila kratkog dometa, a mogu se koristiti i u obradi urana.

Inspektori su u nazočnosti iračkog promatrača u jednom hotelu u Bagdadu razgovarali s metalurgom jedne velike iračke državne tvrtke, rekao je glasnogovornik inspektora Hiro Ueki.

´Dao nam je tehničke pojedinosti jednog vojnog programa´, rekao je. ´Program je privukao znatnu pozornost jer bi mogao prethoditi tajnom nuklearnom programu´, dodao je.

Iračko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je riječ o Kathimu Jamilu, znanstveniku Al-Rayaha, ogranka iračke Komisije za vojnu industrijalizaciju.

Ministarstvo ga je opisalo kao stručnjaka za korištenje aluminijskih cijevi u proizvodnji projektila kalibra 81-mm, dometa 10 kilometara.

Šef iračke uprave za suradnju s UN-ovim inspektorima kazao je da je Jamil radio na održavanju i skladištenju cijevi, koje su, kako je istaknuo, uvezene 1987. godine.

Sjedinjene Države i Velika Britanija nedavno su digle veliku uzbunu zbog navodnih pokušaja Iraka da kupi aluminijske cijevi koje se mogu koristiti u obradi urana. Irak je to opovrgnuo tvrdeći da cijevi posjeduje još iz 80-ih godina.

Osim svakodnevnih obilazaka sumnjivih lokacija, UN-ovi inspektori ovoga su tjedna počeli razgovore s iračkim znanstvenicima koji bi im mogli dati dragocjene podatke o iračkim vojnim programima, prošlim i sadašnjim. Razgovor s Jamilom drugi je službeni razgovor te vrste. Nijedan irački znanstvenik nije zasad intervjuiran izvan zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara