UN-ovi podaci o globalnom zatopljenju kompromitirani?

UN-ovi podaci o globalnom zatopljenju kompromitirani?

Tekst: J.D.
Foto: AFP


METEOROLOŠKE stanice, čijim se podacima UN koristio u svojim izvještajima o globalnom zatopljenju, možda su kompromitirane lokalnim uvjetima, stoji u novom izvještaju koji baca sjenu na predviđanja UN-ova Međuvladinog povjerenstva za klimatske promjene (IPCC).

Istraživanje, u kojemu je sudjelovao i poznati američki meteorolog i klimatski "skeptik" Anthony Watts, prikazuje fotografije nekih meteoroloških stanica smještenih blizu uređaja koji emitiraju toplinu, a postoji mogućnost da su ti uređaji kompromitirali mjerenja.

Neke od stanica nalaze se blizu klima-uređaja, tvornica za preradu smeća, jedna je pored spalionice smeća, a stanica smještena blizu zračne luke u Rimu bilježila je vruće ispušne plinove zrakoplova.

Povećanje temperature koje su zabilježile sporne stanice, koje su u upotrebi već 150 godina, možda je rezultat urbanizacije, navodi se u istraživanju. Primjerice, jedna stanica blizu zračne luke u Manchesteru, izgrađena u vrijeme kad su oko nje uglavnom bila polja, sada je okružena grijanim zgradama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Debata se zagrijava

Skeptici već neko vrijeme ističu da je porast temperature uglavnom zabilježen u urbanim područjima, dok podaci iz meteoroloških stanica u ruralnim krajevima ne pokazuju značajan rast temperature. Ovo je istraživanje, dakle, samo činjenična potvrda tih argumenata.

IPCC je, koristeći podatke meteoroloških stanica diljem svijeta, zabilježio globalni porast temperature od 0,7 Celzijevih stupnjeva od 1972. naovamo, a predvidio je da bi do 2100. godine temperatura mogla porasti čak za šest stupnjeva, što bi imalo katastrofalne posljedice.

U zadnje je vrijeme pak serija incidenata bacila veliku sjenu na rad IPCC-ja. Najpoznatiji od incidenata je Climategate, događaj s kraja prošle godine, kad su hakeri provalili u e-mailove nekih od ključnih zagovornika teorije o globalnom zatopljenju i tamo našli kompromitirajuće sadržaje.

Osim Climategatea, u zadnje su tri godine pronađene četiri velike činjenične pogreške u IPCC-jevu izvještaju, od kojih je najpoznatiji nedavni slučaj predviđanja o topljenju leda na Himalaji do 2035. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara