Upozorenje Ekonomskog instituta: Stiže nam recesija?

Upozorenje Ekonomskog instituta: Stiže nam recesija?
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL,Index,EIZG

HRVATSKO gospodarstvo usporava, pokazuje najnovija vrijednost CEIZ Indeksa koji izračunava Ekonomski institut Zagreb.

EIZG: Ekonomska aktivnost usporava

“CEIZ indeks je u prosincu 2018. ostvario vrijednost od -0,9 indeksnih bodova. Radi se o najnižoj vrijednosti indeksa zabilježenoj još od kolovoza 2014. godine. Turizam je na godišnjoj razini u prosincu rastao po stopi većoj od 10 posto, a pratila ga je i trgovina na malo s nešto manjom stopom rasta. Međutim, industrijska proizvodnja, koja još od kolovoza bilježi uzastopna smanjenja godišnje stope rasta, u prosincu je zabilježila vrlo velik pad od čak -6,7 posto. Najvećim dijelom, upravo zbog negativnih trendova industrijske proizvodnje, indeks je u sva tri mjeseca zadnjeg tromjesečja zabilježio smanjenja vrijednosti u odnosu na prethodni mjesec, što upućuje na usporavanje ekonomske aktivnosti u odnosu na treće tromjesečje. Također, vrijednost CEIZ-a upućuje na usporavanje stope rasta ekonomske aktivnosti i na godišnjoj razini”, navode iz EIZG-a.

Kretanje CEIZ indeksa


Prognoza rasta BDP-a u 2018.: 2,3 posto

Stručnjaci EIZG-a procjenjuju na temelju najnovijih podataka da je hrvatsko gospodarstvo prošle godine poraslo za 2,3 posto.

“Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da je stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2018. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 2,3 posto, značajno manje od očekivanja temeljenih na podacima za listopad i studeni. Desezonirani podaci upućuju na to da je, u odnosu na prethodno tromjesečje, BDP u zadnja tri mjeseca 2018. godine bio manji za 0,2 posto. Uzmu li se u obzir prethodna tromjesečja kada su stope rasta realnog BDP-a iznosile 2,5, 2,9 i 2,8 posto, očekujemo da je u cijeloj 2018. BDP mogao porasti za 2,3 posto”, navode iz EIZG-a.

Inače, sve je više strahova da je pred Europom nova recesija, što će se, naravno, odraziti i na Hrvatsku. Zabrinutost su izazvali nedavno objavljeni podaci o talijanskom BDP-u koji pokazuju da je ta zemlja već ušla u recesiju.

Talijanska ekonomija pala je u posljednjem kvartalu 2018. za 0,2 posto, što nakon pada od 0,1 posto u trećem kvartalu znači ulazak u recesiju.

Inače, ovo je prvi put od 2013. da je jedna velika europska zemlja, članica G7, ušla u recesiju.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara