Upozorenje Rohatinskog: Vanjski dug izjednačit će se s BDP-om!

Upozorenje Rohatinskog: Vanjski dug izjednačit će se s BDP-om!

Tekst: R.R.
Foto: Joško Ponoš (Cropix)

"VANJSKI dug Hrvatske na kraju godine mogao bi biti oko 42 milijarde eura!", naglasio je danas guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski govoreći u Splitu na 19. konferenciji Zagrebačke burze dodajući kako je Hrvatska na kraju prošla bolje nego smo mogli proći. Naime, guverner Rohatinski govorio je na temu recesije i krize koja je pogodila Hrvatsku te o načinima i prilikama kako zemlju otrgnuti iz ralja krize.

Smanjene su nam mogućnosti obrane

"Ako bi se ponovila situacija, kakva je vladala u jesen prošle godine hrvatske mogućnosti obrane bile bi daleko manje", upozorio je prvi čovjek HNB-a naglasivši kako bi se Hrvatska u "optimističnoj" varijanti  trebala zadužiti 12 milijardi eura bruto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako razmišljamo pozitivno odnosno da će deficit platne bilance biti na razini ove godine tada zaista moramo uvjeriti strane investitore da ulažu u Hrvatskoj zbog zaduženja od 12 milijardi eura", kazao je Rohatinski dodajući da je stupanj zaduženosti povećan  sa 83 posto udjela vanjskog duga u BDP-u na 93 posto ove godine te da se trend zaduženja povećava.

Vanjski dug kao BDP-a

"Ukoliko se nastave dosadašnji trendovi u sljedećoj godini mogao bi se izjednačiti vanjski dug s BDP-om", upozorio je Rohatinski na kraju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara