Uprava Ine i sindikati razgovarali o sisačkoj rafineriji

Uprava Ine i sindikati razgovarali o sisačkoj rafineriji
Foto: Pixsell/Nikola Cutuk

ČLANOVI Uprave i menadžmenta Ine razgovarali su s predstavnicima reprezentativnih sindikata o provedbi novog razvojnog programa "Novi smjer 2023.", koji predviđa i prestanak prerade nafte u sisačkoj rafineriji, priopćila je Uprava Ine.

Predstavnici Sindikata naftnog gospodarstva, Sindikata naftne djelatnosti i Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske su detaljnije informirani o daljnjim aktivnostima vezanima uz održivo poslovanje rafinerija i marketinga, te o pripremi prijedloga programa za radnike, koji bi omogućio edukaciju i prekvalifikaciju radnika.

Razgovaralo se i o eventualnom višku radnika na lokaciji u Sisku, te je naglašeno kako neće biti kolektivnog viška radnika u 2019. godini, navodi se u priopćenju.

Industrijski centar

Također, predstavnici kompanije razgovarali su sa sindikatima o poslovnim inicijativama za lokaciju Sisak koje su predviđene novim programom. Prerada nafte u rafineriji planirana je do kraja prve polovice 2019. godine, nakon čega se očekuje početak procesa transformacije.

Napomenuto je kako će se poslovne aktivnosti na lokaciji nastaviti transformacijom u industrijski centar koji će se razviti i ostati vrijedan dio Ina Grupe. Ostali projekti uključivali bi proizvodnju bitumena, logističko središte, proizvodnju maziva i potencijalno rafineriju bio-komponenti.

Bilo je riječi i o trenutačnom statusu projekta postrojenja za obradu teških ostataka (DCU) u Rafineriji nafte Rijeka, koje će podići konkurentnost Ininog rafinerijskog poslovanja na mediteranskom i regionalnom tržištu.

Konačna odluka o projektu

Rijeka će postati vrhunska europska rafinerija s kapacitetom od 4,5 milijuna tona, što nadmašuje hrvatske potrebe od 2,7 milijuna tona, te će omogućiti profitabilni izvozni potencijal u regiji.

Konačna odluka o projektu bit će donesena ove godine, a postrojenje bi trebalo biti pušteno u rad 2023. godine, kaže se u priopćenju i najavljuje "nastavak konstruktivnih razgovora" s predstavnicima sindikata.

S odlukom o prekidu proizvodnje u sisačkoj rafineriji još se nisu pomirili članovi Stožera za obranu rafinerije i očuvanje radnih mjesta, koji su najavili da će u srijedu, 16. siječnja, započeti aktivnosti protiv zatvaranja rafinerije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara