Upravni sud u Splitu srušio koncesiju za poznatu plažu: "S ovom presudom padaju sve koncesije na Jadranu"

Upravni sud u Splitu srušio koncesiju za poznatu plažu: "S ovom presudom padaju sve koncesije na Jadranu"

Screenshot: YouTube

UPRAVNI sud u Splitu srušio je koncesiju za plažu Kašjuni. Poništeno je rješenje Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te odluka Županijske skupštine o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja na dijelu uvale Kašjuni. Sud je postupao temeljem tužbi tvrtki Split Luxury Rooms, Sunčane oaze i Hemingway bara, koje su također bile zainteresirane za koncesiju na Kašjunima, no ona je došla u ruke tvrtke Dolis inženjering poznatog solinskog HDZ-ovca Ante Dolića. 

Grubo povrijedili Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama

Sudac Silvio Čović konstatirao je da je prvostupanjsko upravno tijelo grubo povrijedilo odredbe Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama kada je dalo koncesiju za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru koje se može dati samo na temelju koncesijskog odobrenja za što je uređen zaseban postupak i različiti ovlašteni davatelji.

Naime, kako u presudi navodi sudac Čović, člankom 7. stavkom 1. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama propisano je da se za posebnu upotrebu ili gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra daje koncesija, dok je stavkom 2. propisano da se za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru koje ne isključuje, niti ograničava opću upotrebu daje koncesijsko odobrenje.

Koncesija isključuje iz opće upotrebe pomorsko dobro

Razlika je značajna. Koncesija djelomično ili potpuno isključuje iz opće upotrebe dio pomorskog dobra i daje ga Vlada, županije, jedinice lokalne samouprave i tijela javne vlasti na rok od 5 do 99 godina. Koncesijsko odobrenje, pak, ne isključuje, niti ograničava opću upotrebu pomorskog dobra, daje ga Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja jedinica lokalne samouprave na rok do najviše pet godina.

Splićani su se ovog ljeta već dosta bunili na koncesionara plaže Kašjuni. Smetale su im ležaljke, a i ograda koja je postavljena, navodno, radi sigurnosti kupača i vozača. Stipe Dolić, sin Ante Dolića, u nekoliko navrata kazao nam je da je sve po zakonu i da oni zapravo ne koriste u potpunosti sve što su dobili koncesijom.

Koncesionar s Kašjuna: To nema veze s mozgom

Dolić nam je komentirao presudu Upravnog suda. Uvjeren je da ne stoji i da nije pravno održiva. Po takvoj presudi, uvjeren je, pale bi sve koncesije.

"To nema veze s mozgom. Čovjek je skroz falio temu, svi pravni stručnjaci se slažu da je pobrkao lončiće. S ovakvom presudom padaju sve koncesije na Jadranu", komentirao je koncesionar Stipe Dolić nepravomoćnu presudu Upravnog suda.

Kaže da i dalje radi najnormalnije jer ima ugovor sa Županijom na koncesiju od deset godina. Žalili se, kaže, nisu, ali su to napravili Županija i Ministarstvo pomorstva. S velikim nestrpljenjem očekuje se stav Visokog upravnog suda. U slučaju da se potvrdi presuda suca Čovića, upitan bi bio i cijeli dosadašnji boravak koncesionara na Kašjunima.

Treća oborena koncesija Županije splitsko-dalmatinske

Ove godine ovo je već treća osporena koncesija koju je izdala Županija splitsko-dalmatinska. Najprije je u travnju pala koncesija za Zlatni rat u Bolu, i to nakon intervencije premijera Andreja Plenkovića. Nakon što se otkrilo da je koncesiju dobila tvrtka povezana s određenim krugovima HDZ-a, inspekcija je poništila rješenje, a Plenković iz trke za još jedan mandat izbacio župana Zlatka Ževrnju. 

U srpnju je, pak, oborena koncesija za splitsku plažu Bene koju je koji mjesec ranije na upravljanje dobila tvrtka koja je samo dan nakon glasanja na Skupštini došla u ruke sina predsjednika Županijske skupštine, Kerumovog nećaka. Ministarstvo mora postupalo je po prijavi Društva Marjan, koje se inače žalilo i na koncesiju za Kašjune. 


 

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara