Uragan Harvey utječe na preradu i cijenu nafte

Uragan Harvey utječe na preradu i cijenu nafte

Foto: Hina

CIJENE nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima ispod razine od 52 dolara, zakočene zabrinutošću za potražnju za sirovom naftom s obzirom na osjetno manje aktivnosti prerade u SAD-u zbog uragana Harvey.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,77 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 46,19 dolara.

Zatvoreni kapaciteti za preradu oko 4.1 milijun barela dnevno

Jučer su zbog uragana Harvey u SAD-u bili zatvoreni kapaciteti za preradu nafte od oko 4,1 milijun barela dnevno, što odgovara 23 posto američke proizvodnje, objavila je investicijska banka Goldman Sachs.

Obnova aktivnosti prerade u najboljem slučaju traje tjedan dana pa i više.

"Normalizacija poslovanja potrajat će, i rafinerije u SAD-u spremaju se za dugotrajniju obustavu rada", ističe Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

U takvom su okruženju ponovo snažno porasle cijene derivata, poduprte informacijom neimenovanih izvora da je Totalova rafinerija u Port Arthuru u američkoj saveznoj državi Teksas zatvorena zbog nestanka struje.

Počela poskupljenja goriva

Cijene benzina u terminskim ugovorima poskočile su 5,5 posto, na 1,8858 dolara po galonu, najvišu razinu od srpnja 2015. godine. Galon dizela poskupio je 2,5 posto, na 1,7076 dolara.

"Sirovu naftu uvijek je lakše zamijeniti nego derivate", tumači Olivier Jakob iz savjetodavne kuće Petromatrix. "Bilo bi jako problematično kada bi rafinerije bile zatvorene dulje od tjedan dana ili 10 dana", dodaje.

Povrh zatvorenih rafinerija, uragan je rezultirao i smanjenom proizvodnjom nafte u SAD-u, za nekih 1,4 milijuna barela dnevno, što odgovara nekih 15 posto ukupne proizvodnje, navode u Goldman Sachsu.

Čekaju se novi podaci o poslovanju

Uragan je zasjenio izvješće Američkog instituta za naftu (API), prema kojem su zalihe u SAD-u u prošlom tjednu smanjene za čak 5,78 milijuna barela, signalizirajući postupno smanjenje viška u opskrbi na američkom tržištu. Brojke ne uključuju utjecaj tropske oluje.

Pozornost se sada okreće službenim podacima koji će biti objavljeni tijekom dana.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 49,51 dolar, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara