Uragan Michael odnio najmanje pet života, počinje obnova Floride

Uragan Michael odnio najmanje pet života, počinje obnova Floride
Foto: Hina

RAZORNI uragan Michael odnio je najmanje pet života do četvrtka oko podneva dok tisuće vojnika i spasilaca na sjeverozapadu Floride sudjeluju u akciji spašavanja, u raščišćavanju ulica i u ponovnoj uspostavi opskrbe električnom energijom.

"Bio je snažan, doista snažan", rekao je za AFP John Huskey, stanovnik Panama Cityja, turističkog mjesta koje je uragan 4. od 5 kategorija zahvatio svom snagom u srijedu, kada je stigao na kopno.

Razmjeri štete u četvrtak još nisu bili poznati, ali se zna da je u uraganu poginulo najmanje pet ljudi: na Floridi su četiri osobe izgubile život, izvijestio je ured šerifa okruga Gadsdena, a 11-godišnja djevojčica je poginula kada je na njezinu kuću pala nadstrešnica garaže u susjednoj saveznoj državi Georgiji, objavile su vlasti.

Vjetar bacao jahte

Premda je u četvrtak oko podneva vrijeme bilo vedro, ulice Panama Cityja bile su prekrivene granjem drveća, dijelovima krovova i staklom. Vjetar je u srijedu gotovo tri sata harao ulicama, izvijestili su novinari AFP-a.

U tom obalnom gradu drveće je rušilo električne vodove i padalo preko cesta, pročelja su doslovno nestala i mogla se vidjeti unutrašnjost kuća. Jahte u marini vjetar je bacao jedne na druge.

Dvije bolnice u gradu su oštećene. Nekoliko kilometara istočnije, u zračnoj bazi Tyndallu koja se našla na "izravnom" udaru uragana, "šteta je znatna", navodi se u priopćenju objavljenom na njezinoj mrežnoj stranici.

Stotine tisuća ljudi ostale su u četvrtak bez električne energije u nekoliko država na jugoistoku Sjedinjenih Država, pa tako i njih gotovo 390.000 na Floridi, 130.000 u Južnoj Karolini i 220.000 u Sjevernoj Karolini.

Uragan Michael koji je pratio vjetar od 250 km/h oslabio je i prešao u tropsku oluju. Pošto je protutnjao Floridom, prešao je u Alabamu i u Georgiju, a zatim se uputio prema Južnoj i Sjevernoj Karolini.

Stanje prirodne katastrofe

Predsjednik Trump je u četvrtak oko podneva objavio da je na Floridi proglasio stanje prirodne katastrofe, što će omogućiti deblokiranje veće savezne pomoći, navodi se u priopćenju Bijele kuće. Trump je izvanredno stanje proglasio i za Georgiju.

Stradao je i grad Alford, oko 70 km od Panama Cityja, gdje su oštećene trgovine, kuće i benzinske crpke.

Obnova će "biti brza''. ''Učinit ćemo sve da bude brza", obećao je predsjednik Donald Trump u razgovoru za mrežu Fox News u četvrtak.

Uragan je bio "nevjerojatno snažan i razoran", komentirao je, nazivajući ga "bolidom".

Sezona uragana

U 20 sati po srednjoeuropskom vremenu uragan Michael se praćen vjetrom od 85 km/h kretao brzinom od 37 km/h, navodi se u izvješću Nacionalnog središta za uragane.

Michael će u četvrtak navečer stići u Virginiju, gdje će mjestimično pasti oko 22 cm oborina, što prijeti opasnim poplavama. Michael će u četvrtak kasno navečer ili u petak ujutro stići do Atlantika.

Sezona uragana traje od lipnja do studenog.

SAD je lani bio na udaru osam jakih oluja i triju velikih uragana - Irme, Marije i Harveyja. Potonji je prouzročio štetu od 125 milijarda dolara i poplavio metropolu Houston.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara