Uragan Michael ubio je 15 ljudi, opet će ojačati. Pogledajte zastrašujuće snimke

Uragan Michael ubio je 15 ljudi, opet će ojačati. Pogledajte zastrašujuće snimke
Foto: Twitter

URAGAN Michael odnio je prve žrtve na Floridi, a više od 400 tisuća privatnih domova i poslovnih prostora u saveznim američkim državama Floridi, Georgiji i Alabami ostalo je bez struje nakon što je ta oluja u srijedu pogodila sjeverozapadno kopno Floride Panhandle.

Prva Michaelova žrtva na Floridi bio je muškarac na kojeg je palo drvo koje je propalo kroz krov njegove kuće na Floridi, potvrdila je glasnogovornica šerifa okruga Gadsden te savezne američke države, a prenosi agencija Reuters. Druga žrtva je, kako javlja CNN, dječak iz savezne države Georgije. Obojica su preminuli nakon što je na njih palo stablo uslijed jakih udara vjetra.

Uragan Michael dosad je na svom putu usmrtio ukupno 15 ljudi - dvoje na Floridi, šestero u Hondurasu, četvero u Nikaragvi i troje u El Salvadoru.

Najgora oluja u zadnjih 80 godina

Tvrtka Duke Energy Corp priopćila je da bi Michael mogao izazvati prekid opskrbe električnom energijom za između 100 i 200 tisuća njezinih klijenata na Floridi, procjenjujući da bi obnova infrastrukture mogla potrajati i dulje od tjedan dana.

Najžešća oluja koja je pogodila Floridu u više od 80 godina, Michael je prelazeći središnju Georgiju oslabio na tropsku oluju, priopćio je danas američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Trenutno lociran na oko 45 kilometara južno-jugozapadno od Macona u Georgiji, s vjetrovima maksimalne brzine 115 kilometara na sat, Michael bi do petka trebao postati posttropska ciklona.

Michael je pogodio američko kopno u srijedu ranije poslijepodne nedaleko od Mexico Beacha, oko 32 kilometra jugoistočno od Panama Cityja u regiji Panhandle na Floridi, s vjetrovima brzine i do 249 kilometara na sat.

Oluja koja je iznenadila svojim naglim jačanjem nakon što je krenula prema sjeveru preko Meksičkog zaljeva, uzrokovala je odron tla u gradu Mexico Beach kao uragan četvrte kategorije na Saffir-Simpsonovoj ljestvici od pet stupnjeva.

Što će se dalje događati?

Stanovnici koji su odbili evakuaciju svjedočili su razornoj moći uragana. "Ovo je pakao", kazali su za BBC.

"Michael će u narednim satima postupno slabjeti, ali potom se očekuje njegovo ponovno jačanje danas navečer i tijekom petka, kada će se nastaviti kretati preko istočne obale SAD-a", kažu meteorolozi.

Diljem Floride, Alabame, Georgije i Sjeverne Karoline i dalje je na snazi izvanredno stanje.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Almin Karamehmedovic (@karamea) on

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara