Uragan razara obalu Grčke, nestalo troje ljudi. Pogledajte nevjerojatne snimke

Uragan razara obalu Grčke, nestalo troje ljudi. Pogledajte nevjerojatne snimke
Screenshot: Severe Weather Europe

NAJMANJE troje ljudi smatra se nestalima u snažnoj oluji u Grčkoj, nazvanoj Zorba, koja je izazvala poplave u više dijelova zemlje, objavile su u nedjelju grčke vlasti.

Uragan, odnosno mediken, krenuo je jučer prema Grčkoj i do sada je uglavnom najviše pogodio dijelove otoka Eubeje, istočno od kopnene Grčke, i južni poluotok Peloponez. Državna televizija izvijestila je da je na Eubeji prijavljen nestanak jednog mladića i jednog sredovječnog para. Potraga za njima je u tijeku kod grada Mantoudija.

Brodovi su zadržani u najvećim lukama u zemlji, a promet je u mnogim drugim područjima širom zemlje onemogućen jer su ceste poplavljene. 

Olujni naleti vjetra izazvali su nestanak struje i rušili stabla diljem zemlje.

Vatrogasci su do sada zaprimili više od 1300 poziva u pomoć kako bi evakuirali ljude zarobljene u automobilima i poplavljenim kućama ili uklonili srušena stabla i drugi otpad.

Ulice na širem područja Korinta na Peloponezu pretvorile su se u rijeke, prenijela je televizija, dok su priobalni gradovi izloženi udarima golemih valova. Guverner Peloponeza Petros Tatoulis rekao je da je oluja nanijela štetu kućama, poljima i državnoj infrastrukturi.

Temperature su ovaj tjedan neočekivano pale do 10 Celzijevih stupnjeva. Vjetar je u nekim područjima dosegnuo brzinu do 100 kilometara na sat i očekuje se da će još jačati.

Civilna zaštita upozorila je da bi danas mogli biti pogođeni sjeverni i središnji dijelovi zemlje i savjetovala građanima da se pripreme.

Vlasti strahuju i od odrona tla i poplava na širem području Atene koje je nedavno bilo pogođeno velikim požarima i bujicama.

U kolovozu je u požaru na području Matija poginulo najmanje 99 ljudi.

Prošle godine poginulo je 24 ljudi, a deseci su ostali bez domova u bujici koja je poharala dva obalna grada zapadno od prijestolnice.

Sljedeća na udaru je Turska

U ruralnim dijelovima istočnog Peloponeza evakuirano je stanovništvo, a mediken je danas napokon počeo slabjeti.

Na udaru Zorbe sada je Turska, u kojoj puše jak vjetar i pada obilna kiša.

Na snimkama koje je objavila stranica Severe Weather Europe pogledajte kako je to izgledalo danas u Grčkoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara