Australci u svojim poštanskim sandučićima pronašli zaražene USB stickove

Australci u svojim poštanskim sandučićima pronašli zaražene USB stickove

Ilustracija: 123rf

USB stickovi koji sadrže viruse su pronađeni u australskim poštanskim sandučićima, upozorava policija u Viktoriji dodajući kako su neoznačene USB stickove pronašli stanovnici u predgrađu Melbournea.

Uključivanjem u računalo aktivira se lažni servis koji omogućava medijski streaming, ali aktivira i druge zlonamjerne programe, prenosi BBC. Uređaji su izuzetno štetni i ne smiju se koristiti, dodaje policija.

USB stickovi često se koriste za nošenje i prenošenje zlonamjernih programa i virusa na računalima, pa tako BBC piše su im stručnjaci 2014. godine pokazali kako izgleda kada se koristi opasan USB - čak i kada izgleda da je potpuno prazan, može sadržavati virus.

Stuxnet, jedan od najsofisticiranijih poznatih zlonamjernih programa, korišten je za napad na iranska nuklearna postrojenja, upravo preko USB sticka.

"Mogli biste se iznenaditi koliko ljudi bi bez razmišljanja nepoznati USB uključilo u svoje računalo. Neki bi postali nepovjerljivi tek onda kada bi se pojavila opcija za download programa, no štetni mogu biti i obični Word dokumenti", upozorava stručnjak koji dodaje da je "napad" USB stickom na kućanstva zapravo vrlo rijedak, no često se koristi prilikom napada na tvrtke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara